Renate Borgen – udforsker farve, form og tilfældighed

Renate Borgen – Fibonacci inspirationer, foto Steen Rasmussen

De farvestærke værker af Renate Borgen springer lige i øjnene og de kalder på et ønske om at vide mere, når jeg rundt på udstillinger møder kunstnerens geometrisk-systematiske maleri.

Senest mødte jeg hendes værker på en knaldrød væg, præsenteret på udstillingen GETAWAY i Kofoeds Skoles Galleri Underkant på Amager i 2024, hvor værkerne lyste velgørende i klare farver, inspireret af Ittens farvelære. Der var på én gang ro og en hel særlig dynamik tilstede.

Renate Borgen har tegnet og malet det meste af sit liv, og fandt virkeligt hjem, da hun valgte kunsten som sin levevej. Kunstnerisk skoling har hun modtaget i flere forløb, bl.a. på Holbæk Kunsthøjskole og hos kunstskolen Spektrum, hvor hun sammenlagt har fulgt undervisningen i otte år.
Kunstskolen Spektrum er i dag at finde online og kommer dermed hele landet til gode. Fra skolen på Amager er der dannet flere kunstner/netværksgrupper, værksteds- og kuratorfællesskaber, som aktivt bakker hinanden op i den ellers stærkt individualiserede branche.

Intuitivt abstrakt

– På Spektrum ca. 1995-2000 blev der eksperimenteret meget med form og farve, fortæller Renate Borgen. – Jeg rettede blikket mod Poul Gernes, den norske maler Olav Christoffer Jensen, samt amerikansk Color Field Painting med Mark Rothko, Barnet Newman, Agnes Martin, Ellsworth Kelly m.fl. I det hele taget de kunstnere, der beskæftigede sig med farven, som en kunstart i sig selv.

– I starten af 2000-erne udstillede jeg i et intuitivt formsprog med udgangspunkt i de rene farver. En serie malerier i akryl på lærred blev præsenteret hos Illums Bolighus, der har tradition for at vise original kunst i møbeludstillingerne. Herefter fulgte en separatudstilling i Møstings Hus på Frederiksberg, og kuratering af gruppeudstillinger sammen med kolleger, bl.a. udstillingen Havfruer og Frøkner i H.C. Andersens Hus i Odense.

Med Bauhaus som ballast

Renate Borgen – Partitura, foto Steen Rasmussen

Farverne blev ved at fascinere. Derfor blev det relevant at udforske, hvad farver kan i sig selv og som kunstart i sin egen ret.

Borgen rettede opmærksomheden mod den tyske kunst- og designskole Bauhaus, der opstod i mellemkrigstiden i 1919 i Weimar og som revolutionerede formgivningen indenfor en række faglige områder. Bauhaus fusionerede alle kunstneriske arbejdsformer indenfor arkitektur, maleri, skulptur, kunsthåndværk og industrielt design og fik, trods sin skæbne – skolen måtte flytte fra Weimar til Dessau til Berlin og blev lukket af nazisterne flere gange – en udstrakt betydning for eftertiden med den arkitektonisk stramme, funktionalistiske stil og malerisk- konstruktivistiske kunstretning.

Blandt de avantgardistisk fremsynede lærerkræfter skal nævnes malerne Johannes Itten, Josef og Annie Albers, Paul Klee, Wassily Kandinsky.

– For at forstå farverne, følte jeg, at jeg blev nødt til at gå tilbage i farvelæren. Jeg begyndte at studere farvernes DNA efter Ittens farvehjul. Jeg besluttede mig for at blande mine farver selv ud fra rød, gul, blå og hvid, strengt og systematisk, et arbejde jeg tidligere havde anset som både unødvendigt og kedeligt.
– Det viste sig nu at blive en spændende og lærerig proces, som med tiden udviklede sig til en egentlig lidenskab.

Primært komplementært
– Siden 2013 har jeg mere systematisk udforsket farven med Bauhaus-sætningen Less is more, i Goethes farveteorier og Johannes Ittens farvehjul. Jeg har rendyrket Ittens system af komplementærfarver i en række af værkserier.

– Jeg vælger nogle få primærfarver og en given form, hvorefter jeg metodisk komponerer mønsterlignende variationer over det snævre udgangspunkt.
– Et vist mål af tilfældighed overlader jeg til et slag med en terning, som bliver bestemmende for farvevalget til felt efter felt i de minutiøst disponerede værker på papir.

Af Renate Borgen, foto Steen Rasmussen

Til udstillingen [ree-fleks] i Kunstpakhuset Ikast i 2018 udvikledes geometriske stramme værker i et kvadratisk yndlingsformat under titlen Partitura, hvor smalle farvefelters skiften kunne minde om tangenterne på et klaver. På udstillingen ECHO i Gjethuset i Frederiksværk samt Mirror – Pakhusgalleriet Nykøbing Sjælland i 2020 fik felterne mere fylde. På GETAWAY-udstillingen i 2024 havde kunstneren fundet et formsprog med baggrund i Fibonaccis talrække, hvor felterne vokser i størrelse ud fra den logaritmiske spiral, der genfindes som princip mange steder i naturen.

– Farvelæren har guidet mig tilbage til Bauhaus og de store mestre, som mange kunstnere står på skuldrene af. Herudover har farvelæren hjulpet mig ind i kunsthistorien på forskellig vis, og på en måde hjulpet mig til at få en større forståelse af flere kunstretninger.

Geometrisk revival
Den geometrisk-konstruktivistiske kunst har overlevet mere end et hundrede år og finder til stadighed nye fællesskaber og udstillingssteder. Renate Borgen glæder sig over til september 2025 at skulle medvirke i den internationale kunstnerforening DGAA –  Discursive Geometry Art Association, organiseret af professor Mark Starel i den polske storby Łódź.

– I den tilsyneladende enkle geometri finder jeg fortsat ro og udfordring ved at udforske farver i uendelige variationer, slutter Renate Borgen.

… … …

Af Inge Schjødt, komkunst.dk
Publiceret: Kunstavisen 4 / 2025 – april 2015