Hjelme og tallerkner til bords i Bredgade

Table for Two - Art Meal 2018

Table for Two – Art Meal 2018

Maden bygger bro, når modsætninger mødes.
Det gælder også de to billedkunstnere Külli Suitso og Jonna Pedersen, som har inviteret hinanden til bords på udstillingen Estonia 100 – Table for Two – Art Meal i Bredgade Kunsthandel fra 1. marts – 7. april.

Ud fra hver sin samtidige, men forskellige kulturbaggrund har de to kunstnere brugt madelementer, som refleksionsrum i de malerier, collager, grafik, video og installationer, de har arbejdet med siden 2014. 

Brændende Kærlighed
Mad fylder meget af vores tid, og rummer meget mere end det, der kommer ind på tallerkenen, som vi får det at se på udstillingen her. Enkelt og ligetil ser det ud, når Külli Suitso og Jonna Pedersen spejler forskellige genstande fra hverdagen. 

Som Vor Mor lavede det - Af Jonna Pedersen, 134x170 cm, akryl på lærred.

Som Vor Mor lavede det – Af Jonna Pedersen

Genren er nok stilleben, men der er intet tavst over de to billedkunstnere, når man observerer motiver, farver, den udsøgte tekniske kunnen, kompleksiteten og kvaliteterne i deres værker.

Det er en modsætningsfyldt virkelighed og intens inspiration fra to billedkunstneres kulturelle baggrunde, der møder os ved dette Art Meal. Mens estiskfødte Külli Suitso i sin opvækst oplevede knaphed, kø-kultur og skydeøvelser i skolens træningsrum, så var der rigeligt på tallerkenen, og betydeligt mere fredeligt i Jonna Pedersens fynske have med Farmors bedste kiksekage og en lun cremelinse til theen. 

Hellmet between peace and war
I året 2014 skabte den forfærdelige larm af krig i Ukraine genklang hos Külli Suitso, da Rusland annekterede Krimhalvøen, og hun malede sin Hjelm i Blåt og Gult. Det igangsatte en ny suite af eksistentielle billeder.

Samme år iværksatte en dansk minister en million kroner kostbar debat i offentligheden om danskernes foretrukne nationalret, mens Jonna Pedersen malede billedet af Stegt flæsk med persillesovs – Som vor mor lavede det.
– 
Madtraditioner er forbundet med stærke følelser, og både hjelme og tallerkner kan ses som en form for beskyttelse i en politisk kontekst. Men de to kunstnere inviterer os til at lytte til vore egne fortællinger, genkalde minder, mærke sansninger og skabe vore egne fortolkninger, idet vi interagerer med deres kunst. 

Külli Suitso at Tartu Art House - Preparations, Helmet Vol 3. Solo, 2017.

Külli Suitso at Tartu Art House – Preparations, Helmet Vol 3. Solo, 2017.

– Som livets frontsoldat må enhver tage sine egne kampe, siger billedkunstner Külli Suitso, og understreger, at hendes billeder ikke skal ses som propagandakunst. Også Jonna Pedersen skærper vores perception af den omgivende verden, og forærer os nærværet, her givet i måltidets pausestund. – Lyt engang, de giver os ‘The sound of silence’.

Külli Suitso er født 1974 i Tartu og uddannet fra Tartu Universitet, Fakultetet for maleri. Har udstillet siden 1993 i bl.a. Estland, Letland, Finland, Sverige, Østrig, Komi, Slovenien, Mexico og Danmark. I DK bl.a. på Charlottenborg Forårsudstilling 2005, 2012, Kunstnernes Efterårsudstilling 2005, 2009, 2010, Kunstnernes Sommerudstilling 2010, Viborg International Billboard Painting Festival i 2012. Suitso har været bosat i Danmark siden 2004, og underviser på Aarhus Kunstakademi og er medlem af BKF. 

Jonna Pedersen er født 1971 på Fyn, er kunstnerisk uddannet fra Billedkunstskolen Ignatius.dk, Ealing Art College, London, og som elev af Håkon Nyström, og er cand. negot fra Syddansk Universitet. Hun har udstillet i bl.a. New York, Boston, Berlin, München, London, Amsterdam, Avignon, Barcelona, Cape Town, Venedig, Jerusalem og Tel Aviv. I DK på Charlottenborgs Forårsudstilling 2005, 2006, Den Frie, Gammelgaard, Heerup Museum, Frederikshavn Kunstmuseum, Kirsten Kjærs Museum m.fl.  Deltog på International Billboard Painting Festival i 2014. Er tildelt arbejdslegater af Statens Kunstfond og Hielmstierne-Rosencroneske Stiftelse. Hun repræsenteres internationalt af Mika Contemporary Art, Tel Aviv, Israel. Medlem af BKF og KKS. 

Jonna Pedersen, Pirring af sanserne, akryl på lærred, 60 x 80 cm.

Jonna Pedersen, Pirring af sanserne, akryl på lærred, 60 x 80 cm.

Danske soldater i Estland lige nu
Her er både sødt og surt på menuen ved udstillingen Estonia 100 – Table for Two – Art Meal. Udstillingen er arrangeret i samarbejde med Estlands ambassade i anledning af at Estland i år kan fejre 100 år som stat.

Kulturmødet med Estland aktualiseres af, at danske soldater netop er blevet udstationeret i landet som del af den britisk ledede Nato styrke. Estlands befolkning lever dagligt med et højt beredskab og med en sort humor, afledt af folkets og landets skæbne, som ét af kun fire grænselande, der støder op til Rusland i Europa.

Danmark var meget hurtig til at anerkende den baltisk-nordiske søsternation, da Estland genvandt selvstændigheden i 1991 efter generationers besættelse, dels fra Tyskland under 2. verdenskrig og siden Sovjetunionen.

Katalog med bidrag fra bl.a. Uffe Ellemann Jensen
Tidl. udenrigsminister Uffe Ellemann Jensen, som siden 1990’erne har haft nær tilknytning til Estland, har bidraget til udstillingens katalog, sammen med madhistoriker Svend Skafte Overgaard som uddyber Sovsens Epoke. Udstillingen åbnes af ambassadør for Estland i Danmark, Märt Volmer. 

Jonna Pedersen - Naar kaffen er klar, akryl på lærred, 60 x 80 cm.

Jonna Pedersen – Naar kaffen er klar, akryl på lærred, 60 x 80 cm.

Brændende Kærlighed // Hellmet between peace and war
Begge kunstnere har i 2017 publiceret deres værksuiter i bogform. Det skal fejres og bøgerne præsenteres ved en Artists talk 7. marts i Bredgade Kunsthandel.

Det er en stor fornøjelse for Komkunst.dk at kuratere denne udstilling, idet jeg det seneste års tid haft  fornøjelsen af at samarbejde med begge de to kunstnere Külli Suitso og Jonna Pedersen. Stor Tak til dem, og til Annegrete Davis i Bredgade Kunsthandel for at gribe ideen, da den opstod.

Welcome Tere tulemast Velkommen

Læs mere
www.kylli.dk
www.jonnapedersen.dk

Følg på facebook – Estonia 100 – Table for Two – Art Meal 

Külli Suitso - Hjelmen efter der er bagt brød i den, olie på lærred, 60 x 80 cm.

Külli Suitso – Hjelmen efter der er bagt brød i den, olie på lærred, 60 x 80 cm.

Külli Suitso - Hjelm med slik, olie på lærred, 60 x 80 cm.

Külli Suitso – Hjelm med slik, olie på lærred, 60 x 80 cm.

 

Udgivet i Uncategorized.

Skriv et svar