Hvem er Danmarks bedste portrætmaler?

Rasmus Aagaard portrætterer Ghita Nørby

Rasmus Aagaard portrætterer Ghita Nørby på DR1

For mig er Danmarks bedste portrætmaler både professionel, talentfuld, ekspressiv og malerisk, sagde dommer Bente Scavenius ved afgørelsen på DR1

Og det er han, 30-årige Rasmus Aagaard, som vandt portræt konkurrencen på DR1 her i foråret. Kunstavisens udsendte mødte Rasmus Aagaard på Glyptoteket, hvor vinderportrættet af Ghita Nørby kan ses frem til 26. maj. Vi fik en snak om det malede portræt, talent og klassisk dannelse.

Rasmus Aagaard kan godt lide at male og tegne efter levende model. Mange af konkurrenterne på DR brugte i udpræget grad at fotografere deres model, og arbejde fokuseret ud fra materialet på deres tablet. Rasmus Aagaard stod derimod og arbejdede direkte, energisk og frit i kraftfulde strøg på lærredet. 

– I maleprocessen foran den levende model skal man nødvendigvis træffe nogle valg om det vigtige og mindre vigtige, forklarer han, og heri ligger kunstnerens bevægelse. At arbejde efter et foto er som sådan ikke snyd, det bliver bare mindre interessant, mener Rasmus Aagaard, der åbenlyst udgår fra en mere klassisk metode.
– Fotorealisme tenderer for mig i retning af dårligt håndværk, siger Rasmus Aagaard, og det risikerer at være bare håndværk, når det tredimensionelle på forhånd er gjort todimensionelt, og dermed til noget der ikke kræver at blive fortolket, men kan kopieres 1:1. Fraværet af et kunstnerisk udtryk er et symptom på manglende kunnen. Man skal kunne se kunstnerens arbejde med billedet, udtaler Rasmus Aagaard. 

Rasmus Aagaard - Selvportræt, 2017 for DR1

Rasmus Aagaard – Selvportræt, 2017 for DR1

Dansen med billedet
På Østerbro i København har han dannet sin egen skole, TegneskoleKBH. Her opdyrker han talent. Begrebet talent stammer fra Bibelen, hvor det er en møntfod.
– Talent svarer til en arbejders årsløn, det er altså noget, som kræver tid.
– Teknik er bare et middel, og man kan se, når eleverne får styr på det, fortæller Aagaard.
– Jeg lærer mine elever at konstruere det, de ser, i stedet for at kopiere. Har de en mørk opstilling foran sig, så er de ikke derfor tvunget til at tegne mørket. Sådan er det ikke. Man tager det, man har brug for til sit billede, fastslår han.
– Motivet ser jeg som en inspiration, lige som når man danser til musik. Dansen tager udgangspunkt i musikken, og må nødvendigvis forholde sig til den, men ikke for at kopiere den. Det er umuligt. Man kan tage nogle rytmer fra motivet med ind i sine streger, og arbejde med kompositionen. Klassisk kunst har meget mere tilfælles med musik og dans, end f.eks. med fotografi.

– I maleriet er lærredet som et optageapparat, som fastfryser en tidslig handling. Video og scenekunst opfattes pr. tradition som tidslige kunstarter i modsætning til malerkunsten, men tiden er også en faktor i maleriet. Jeg ser det malede portræt som en sammenpresning af tid, hvor der kommer forskellige facetter til syne. Også ubeviste og underbevidste, forklarer Aagaard. 

Ghita Nørby - portræt malet af Rasmus Aagaard på DR1

Ghita Nørby – portræt malet af Rasmus Aagaard på DR1

Det må siges at være lykkedes i billedet af Ghita Nørby. Ved kåringen af vinderen udtrykte galleristen og dommeren Jesper Elg følgende begrundelse: – Vi har valgt en meget talentfuld kunstner, som har leveret et meget intenst og ekspressivt portræt, der giver den portrætterede den styrke, hun fortjener. 

Optakten
I Guldalderen fjerner man penselstrøgene, men dem står man ved i Impressionismen, som jeg finder betydeligt mere inspirerende, som kunstner. Interessen for at tegne og male fik Rasmus Aagaard først gennem nogle kurser på Københavns Kommunes Ungdomsskole, hvor underviseren Iben Aagaard, som han deler efternavn, men ikke slægtskab med, præsenterede en lang række muligheder. Hun udfordrede talentet f.eks. med hurtige skitser, som også genererer en kropslig bevidsthed. Rasmus Aagaard, der har en bachelorgrad i Filosofi, er kunstnerisk uddannet fra The Drawing Akademy i Viborg, og har bl.a. studeret figurmaleri i Sct. Petersborg.
– Her lærte jeg virkelig at bruge lang tid på et billede. I klassen stod vi om formiddagen og tegnede, og så malede vi om eftermiddagen. Den slags klassisk grundighed savner jeg virkelig herhjemme, og derfor har jeg oprettet TegneskoleKBH, fortæller Aagaard. 

Rasmus Aagaard på Glyptoteket i Kbh, 2018

Rasmus Aagaard på Glyptoteket i Kbh, 2018

Udfoldelse
Blandt sine forbilleder nævner han kunstneren Søren Behncke, også kendt som Papfar, og begrunder, at Behncke er en dygtig håndværker, som fortolker vilde ideer i forskellige stilarter, både når han arbejder med pap og ligeledes i malerier på lærred.
-Tyskeren Ruprecht Von Kaufmann er også vild og sej med sine figurative, halvt skulpturelle værker. Her er også en solid teknik bag, og så kan man gøre hvad man vil, siger Rasmus Aagaard.  
– Danmarks bedste portrætmaler har været i stand til at tage hele vejen fra antikken, at lande her på Glyptoteket, få Ægget i spil med Danmarks største karakterskuespiller og få det helt frem i hovedet på os, så vi lander lige præcis i nutiden og får et suverænt, helstøbt maleri og portræt, sagde udsendelsens tredje dommer i sin begrundelse for at tildele Aagaard vindertitlen. Han har en suveræn, elegant malemåde, som i den grad rydder bordet, mente Simone Aaberg Kern. Det bliver interessant at følge ham videre frem.
www.rasmusaagaard.com. 

Rasmus Aagaard med portrættet af Ghita Nørby på Glyptoteket, 2018

Rasmus Aagaard med portrættet af Ghita Nørby på Glyptoteket, 2018

Fakta:
Vinderportrættet af Rasmus Aagaard kan ses på Glyptoteket,
frem til 26. maj 2018.

Fra 26. maj – 10. juni 2018 kan værker fra konkurrencen opleves i Langes Magasin i Frederikssund, hvor konkurrencedeltager og kunstner Xenia Michaelsen har inviteret Amanda Schwarz-Nielsen, Cecilie Lund-Rasmussen, Anne Elisabeth Sanddal Koldsø, Tine Møller, Jørgen Bitsch, Helle Flindt-Rasmussen og Rasmus Aagaard til at udstille deres værker. 

Af Inge Schjødt // inge@komkunst.dk
Publiceret i Kunstavisen no 04/2018

Udgivet i Uncategorized.

Skriv et svar