Davis Contemporary 20//60 – Annegrethe Davis

Annegrethe Davis – 20 // 60 år

I anledning af et snarligt 20 års jubilæum i Bredgade Kunsthandel og gallerist Annegrethe Davis runde fødselsdag har Inge Schjødt set på indsatsen for samtidskunsten, som Davis præsterer i hjertet af København. 

Bredgade Kunsthandel 2019

I snart 20 år har galleristen Annegrethe Davis drevet Bredgade Kunsthandel, et af hovedstadens markante mekkaer for samtidskunst, og den 5. marts runder hun de 60 år.
Forretningen, eller rettere forretningerne, overtog Annegrethe Davis i foråret 1999 fra sin far Kurt Hansen, som havde drevet rammebutik og kunsthandel, dels på Esplanaden og dels i Bredgade siden 1970’erne.

Som helt ung, ja fra 11 års alderen, arbejdede hun med i Bredgade Kunst-handel, hvor hun lavede rammer, gik til hånde og mødte folk fra alle sider af kunstlivet. Fra 1985-88 boede hun i Bayern og arbejde som selvstændig agent og kurator for amerikansk kunst i Tyskland, og uddannede sig siden i kunsthistorie i København.

Annegrethe Davis – Davis Contemporary

-Kunst er benarbejde, siger nogle af de helt unge kolleger i branchen, og det gælder også for Annegrethe Davis, som med en imponerende indsats holder fingeren på pulsen i såvel dansk som international kunst. 

I mange år var der både rammebutikken, en afdeling for klassisk, modernistisk kunst og galleriet for samtidskunst under paraplyen Bredgade Kunsthandel, som Annegrethe Davis har drevet frem til foråret 2018, hvor hun afhændede den modernistiske afdeling, og derved sparede adskillige daglige skridt.

Galleriaktiviteterne for samtidskunsten fortsætter med samme høje ambitionsniveau, mens de store retrospektive udstillinger for kunstnere som Jens Søndergaard, Erik Hoppe, Sigurd Swane og færøske Joensen Mikines i dag er en del af historien.

Det nordatlantiske øje
Særlig bevågenhed viser hun kunst fra nordatlantiske regioner som Island og Færøerne, der jævnligt udstilles i Bredgade Kunsthandel, men generelt er øjnene åbne for kunst, der bevæger, hos kunstnere fra eksempelvis Estland, Finland, Holland, Kroatien, Indonesien, Mellemøsten, Spanien og Sverige, hvor hovedvægten dog ligger på dansk samtidskunst.

Realistisk Set – kunstnertræf 2016

De lærde i Realistisk Set
Eksponenter for surrealistisk maletradition får plads på gruppeudstillinger som Realistisk Set, hvor den Jung-inspirerede Håkan Nyström deltager sammen med Bente Olesen Nyström, Martin Burrigde, Niels Erik Skovballe, Thor Lindeneg, Søren Hagen, og nyrealister som Daniel Goldenberg, Johan Abeling, Dan Frøjlund, Christina Mosegaard, Külli Suitso, og endnu mere eksperimenterende, spanske Lino Lago.

De unge i street og mixed media
Gennem en vågen interesse for rødderne, graffitikunstnerne og de unges kulturindtag har Annegrethe Davis åbnet dør og hjerte for udøvende talenter på vej, som i sin tid Frodo Mikkelsen, og siden navne som Faire aka Shaolin, Ola Kalnins, Johnny Taz, Awang Behartawan, m.fl.

Table for TWO – Estonia 100 – Külli Suitso & Jonna Pedersen, 2018

Banebrydende udstillinger er sammensat, eksempelvis Table for Two – Estonia 100 med Jonna Pedersen og Külli Suitso, og via dobbeltstafet gruppeudstillingen Tell A Friend, som har bragt nye navne som Eva Toft, Sarah Rathje, Louise Hedegaard Madsen, Camille Yvert, Søren Hüttel, Morten Hemmingsen Sørup og Jonas Hvid Søndergaard til huse.

Glas og Keramiske Veje
Det eksperimenterende kunsthåndværk står også galleristens hjerte nær. Således har dansk og international glaskunst i fem år været præsenteret på udstillingsrækken Substans med stærke eksponenter som Pipaluk Lake, Lene Bødker, Maria Koschenkova, Jeannet Iskandar, Karen Lise Krabbe, Karin Mørch m.fl. Ligesom gruppen af danske keramikere under fællestitlen Keramiske Veje med Beate Andersen, Bente Hansen, Steen Lykke Madsen, Bodil Manz, Malene Müllertz, Jane Reumert og Gunhild Aaberg gennem en årrække har været tilbagevendende udstillere. Både glaskunstnerne og keramikerne finder vi i dag på de relevante museer.

And all that jazz
En varm musikinteresse har ført til adskillige musikalske indslag, bl.a. fra pianisten og kunstneren Carsten Dahl, saxofonisten Maria Faust og DJ Victor for blot at nævne de seneste. I galleriet bydes generøst lejlighedsvist også på kunstnermiddage med et sprudlende samvær efter nogle af de store ferniseringer, hvor de medvirkende måske knapt har truffet hinanden før, men her får rum til at samtale.
For galleriets gæster er Annegrethe Davis en inspireret formidler, der tager vel imod sine kunder.

Bredgade Kunsthandel er en del af Dansk Gallerisammenslutning, for hvem Annegrethe Davis har varetaget forskelligt bestyrelsesarbejde siden 2004. Kunstsamlerforeningen af 1948, som i dag er del af Hillerød Kunstdage, har haft hendes engagement en årrække, ligesom Art Herning, Art Copenhagen og et bredt samarbejde med messearrangører, kunstforeninger og andre af kunstens aktører landet over.

Kort sagt, så er der vide rammer og højt til loftet i Bredgade Kunsthandel i galleristens vidtspændende engagement, som gerne involverer internationale repræsentanter og et stort publikum, som møder ind sammen med et betydeligt antal turister, der krydser over gaden fra genboen Danmarks Designmuseum. Tradition og fornyelse går hånd i hånd i det mekka for kunstoplevelser, man møder i Bredgade Kunsthandel i København. 

Mærkedagen fejres i Bredgade Kunsthandel tirsdag 5. marts med en reception fra kl. 16-18.

Kunstavisen ønsker Tillykke! – Det samme gør skribenten hos komkunst.dk.

Af Inge Schjødt // Inge@komkunst.dk

Udgivet i Uncategorized.

Skriv et svar