Kroppen i verden – Dansk Arkitektur

Kids City i DAC

Oplevelser med arkitektur er en vej ind i kunstens uendelige univers

Dansk Arkitektur Center har slået dørene op for en sæson med masser af hvin og lyden af løbende børnefødder. Med udstillingen Kids City og med indvielsen af kæmperutchebanen DAC Slide sendes en varm kulturinvitation til de opvoksende generationer.

I Kids’ City kan man både lege, bygge og brænde krudt af samtidig med, at man bliver klogere på byens former, figurer, lyde og skala.

Imens ungerne tumler, tegner og bygger pyramider af udstillingens møbler præsenteres de voksne for eksempler på arkitektur med børnetække.

En stribe træhuse i forskellige skalaforhold kalder på en leg med møblementet, og det giver en stærk kropslig oplevelse af tilstedeværelse i verden. – Ikke nogen dårlig tråd at trække i hos børn og deres voksne.

Bordet fanger. Form og farve får genklang. Det vækker en appetit på mere.

Suset fra DAC Slide
Kroppen er ligeså i fokus, når man hopper i glideposen og tager turen fire etager ned gennem DAC Slide, den blanke glinsende rutchebane, som takket være en donation fra Ny Carlsbergfondet nu snor sig gennem trapperummet.

DAC Slide – sommerens hit

Det stedsspecifikke kunstværk er skabt af den internationalt anerkendte tysk-belgiske kunstner Carsten Höller, der har lavet lignende kunstværker i form af rutsjebaner på førende museer i hele verden, her iblandt Tate Modern i London.

”Hvorfor bruger vi ikke rutsjebaner i arkitekturen som en tilføjelse til trapper, elevatorer og rulletrapper? spørger Carsten Höller og uddyber: ”De er hurtige, sikre og energibesparende – og de frembringer en glad følelse hos brugeren, der nærmest kan beskrives som et slags møde mellem lyst og panik, et sted mellem glæde og vanvid.”

Deres udsendte kan sagtens følge kunstnerens tankegang. Det er sjovt at rutche, også efter det halve sekel, men sådan en installation kræver noget plads. Andre af Höllers rutchebaner er derfor konstrueret, så en del af slangens slyngninger går udenfor bygningerne.

Hej Danmark
Et tredje DAC tilbud er udstillingen Hello Denmark i Guldgalleriet.
Her er fokus på hverdagslivets kvaliteter med hygge indenfor, og udfoldelser i det fri i form af badeliv i byen, dansk cykelkultur – og en hilsen til hovedstadens byudvikling med den vellykkede Fingerplan fra 1947, som visionære temaer.

DAC Hello Denmark

Dansk Arkitektur Center byder på særdeles vedkommende fortællinger.
Både for udefrakommende, måske engelsktalende, som får indblik i rammerne for det lykkelige folks tilværelse. Og til landets egne borgere, som kan få en friskklippet arkitekturbuket at glædes ved.

DAC giver et skabende pulsslag videre, og det gør godt.

Dansk Arkitektur Center
Christians Brygge
Frem til 18. oktober

Af Inge Schjødt, inge@komkunst.dk
Publiceret: Kunstavisen nr. 6 /2020

Fingerplanen fra 1947

Udgivet i Uncategorized.

Skriv et svar