Der er heldigvis kunstnere til stede – Portræt NU!

Jon Bøe Paulsen – Sidste Brev

Pandemiens livsbetingelser undersøges i mange af person skildringerne på den nordiske konkurrenceudstilling Portræt NU!

Coronatiden præger en pæn portion af motiverne til Det Nationalhistoriske Museums portrætkonkurrence Portræt NU! 2021, som dermed opfylder formålet, på en aktuel måde at stimulere interessen for portrætgenren hos såvel kunstnere som publikum.

Men de 1153 bidrag til konkurrencen afspejler en vidtspændende diversitet i livsvilkår og udtryk, som vi finder i det danske rigsfællesskab med Færøerne og Grønland, samt i Norge, Sverige, Finland, Island. Fra skindsyersken i Savissivik til ungdommen bag skærmen i Oslo, fra Hans Henning med kattene på Skovgården til småbrødrene i sofaen i Helsinki.

Denne gang er der lagt et nordisk blik over konkurrencen, der blev gennemført for 8. gang.
Værkerne er fremstillet i forskellige medier, inklusive det klassiske malede og det fotografiske portræt. Video-, skulptur- og tekstilportrætter er også repræsenteret. 151 værker er udvalgt til den udstilling, der i forlængelse af konkurrencen kan opleves på museet på Frederiksborg Slot i Hillerød.

Niklas Asger – Piercer

En international jury har udpeget ti værker, som er belønnet med Carlsbergfondets Portrætpriser, og sommeren over kan de besøgende på udstillingen, også virtuelt, stemme på deres favorit til Publikumsprisen.

Sidste brev
Maleren, norske Jon Bøe Paulsen vandt 1. prisen på 85.000 Carlsbergkroner for maleriet af samleveren, der sidder i deres stue med et sidste brev fra en slægtning, som angiveligt er ved at bukke under for pandemien. Værket er elegant udført i barokkens maleteknik, hvor mørket fremhæver højlyset, dels i brevets papir, dels i brilleglassets genskin. Hændernes fremstilling og positur drager beskueren ind i billedrummet.

Dag Aronson modtog 2. prisen på 35.000 kr. for sit maleri, Andrea, pige mellem stole, og Stinne Fuglsbjerg fik 3. prisen på 15.000 kr for en pasteltegning af musikeren Peter Ingemann.
Niklas Asker fik en af fem specialpriser for værket Piercer, hvor et maleri af Frida, der piercer sit øre med en af sin bedstemors synåle, er monteret ovenpå en virkelig syæske med nål og tråd, bedstemoderens syæske.

Ganske virkelig er også Liisa Heitanens figur Aulis, som er hæklet i fuld størrelse, og er et af flere portrætter, kunstneren har udført af borgere hun møder i sin hjemby Lohja, Finland.

Astrid Storgaard – Toiletpaper Crisis

Direktør Mette Skougaard fortæller under rundvisningen, at man kan møde figurerne i Lohja hos købmanden, på biblioteket m.m., hvor de har vakt begejstring blandt borgerne og de portrætterede. Der er noget særligt ved at blive foreviget, og synligt blive del af historien. Heitanen modtog en specialpris på 10.000 kr. for Aulis med rollator.

Sidste toiletpapir
En af to Young Talent-priser gik til Astrid Storgaard, som opfindsomt har malet sit selvportræt på pap fra sammensyede toiletruller, hvor hun er iklædt kyse, klud og kjole af toiletpapir. Bæredygtighed er kunstneren fortsat optaget af. Hun vandt en specialpris sidste gang, ligeledes for et maleri på pap.

Teenagere i skyggen af Corona
Ganske mange af modellerne er fundet i kunstnernes nærmeste medisolerede familiekreds.
Det er slående at se coronakrisens indgreb, ikke mindst desperationen og opgivelsen hos de unge teenagere, der sammenkrøbet stirrer ind i mobiltelefonerne.

Claus Handgaard viser datteren Kaya i en opstilling med referencer til Martinus Rørbye og hans verdensrejse. June Sira har malet datteren Jil med en hilsen til Goyas The Sleep of Reason Produces Monsters. Lone Osmann har skabt skulpturen Sabbatår af datteren Amanda, der ikke kom ud at rejse.

Andreas von Cotta-Schønberg, F Major D Minor

Mellem tristhed og opgivelse møder vi et opløftende familieportræt af Andreas von Cotta-Schønberg, hvor faderen i motivet F Major, D Minor har fundet tid til at spille guitar med sin datter.

Hos kunsthistorikeren Mark Holm Møller ses en lille dreng med en hammer, og om lidt får gipsbusten måske den ungdommelige energi at føle, som vi så det på Charlottenborg.

På fotocollagen Indre Monologer af Ulrik Teisner samles livets aldre ved sengekanten, hvor en Florence Nightingale lignende ungmø trøster den Ældste.

Fornemt fotografi
Der er ikke fotoværker blandt de ti vindere, men bemærkelsesværdige er bestemt en række fotografiske portrætter.
Brandstærke står Torben Eskerods farveportræt af Kirsten Delholm fra Hotel Proforma, og Henrik Saxgrens foto af skindsyersken Theresia fra Thuledistriktet, begge i fortjent overstørrelse for at rumme de damers markante udstråling.

Blikket er rørende hos den sorgramte Trondur Patursson på Færøerne, hvori spejles kærligheden til og savnet af hustruen. Dette motiv, fotograferet af Anna Katharina Højgaard, skal absolut opleves på udstillingen for at få nuancerne med.

Claus Handgaard – Kaya

De mange deltagere fortjener stor tak for deres kunstneriske formidling af tidens temaer, med ungdom og køn, etnicitet og corona som de mest fremtrædende i 2021. 

Fakta: 
Portræt NU! er Det Nationalhistoriske Museums nordiske portrætkonkurrence, der finder sted hvert andet år med Carlsbergfondets prisuddeling.
I ekspertjuryen deltager repræsentanter fra The National Galleries of Scotland, National Portrait Gallery London, Fabergé Museet Sankt Petersborg, Ljungbergmuseet Småland, og direktør Mette Skougaard fra Det Nationalhistoriske Museum, Hillerød.

Det Nationalhistoriske Museum
Frederiksborg Slot – Hillerød
Frem til 1. august

Af Inge Schjødt, Komkunst.dk
Publiceret: Kunstavisen 5 / 2021

Torben Eskerod – Kirsten Delholm

Klik og se en bedre billedkvalitet. 

Publikumsprisen – Stem her
Se alle bidrag her og stem på din favorit!

Liisa Heitanen – Aulis

Udgivet i Uncategorized.

Skriv et svar