Stjernerne på loftet – Kassandras Søstre

Bolatta Silis-Høegh – en af Kassandras 15 Søstre

Gå en tur i Rundetaarn og se Kassandras femten energiske Søstre

Femten kunstnere har sat hinanden stævne i Bibliotekssalen over kirkeloftet ved Rundetaarn til udstillingen Kassandras Søstre – med undertitlen Fremtidens malere hæver forbandelsen.

Frustrerede over den manglende lydhørhed og kønsmæssigt skæve repræsentation på gallerier og museer begyndte arbejdet med udstillingen for to-et-halvt år siden, hvor netværksdannelsen de femten kunstnere imellem blev en gave undervejs, mens de udviklede planerne for en fælles maleriudstilling.

Holdet blev sat af de to billedkunstnere Henriette Hellstern og Anna Walther, som sidenhen sparrede med kunstrådgiver Helle Moalem. Deltagerne er en god blanding af de nye, de midtvejs og de mere rutinerede – som Agnete Bertram, Ditte Marie Frost, Emily Gernild, Henriette Hellstern, Mie Olise Kjærgaard, Coline Marotta, Mie Mørkeberg, Tanja Nis-Hansen, Marie Rud Rosenzweig, Bolatta Silis-Høegh, Ida Sønder Thorhauge, Anne Torpe, Helene Vestergaard, Anna Walther og Maria Wæhrens.

Anne Torpe – This Is Not Happening

Den oversete seer
Udstillingens tema er baseret på den græske mytefortælling om Kassandra, som Apollon kastede en forbandelse over, da hun ikke ville give sig hen til ham. Hun havde klarsyn og forudseenhed, men blev bremset af forbandelsen, som betød, at ingen troede på eller lyttede til hende. I billedgengivelser ser vi hende rive sig i håret over den manglende tiltro.

– Den oversete Kassandra-figur med så meget på hjerte fortjente at komme frem i lyset, fortæller den ene af kuratorerne, Henriette Hellstern.

Mangfoldige tilgange til maleri
Ud over forskelle i karriereposition adskiller kunstnerne sig også metode- og udtryksmæssigt.

Inderlige fortællinger er der i malerierne af Bolatta Silis-Høegh, Emily Gernild, Anne Torpe og Coline Marotta.

Det mytologiske er stærkt hos Mie Mørkeberg, Ida Sønder Thorhauge, Tanja Nis-Hansen, Henriette Hellstern og Maria Wæhrens, hvor Mie Olise Kjærgaard viser en malerisk satirisk tolkning af søsterskab med en tekstreference til den mistænkeliggjorte kvindelige seksualitet.

Biblioteksloftet ved Rundetaarn

Agnete Bertram, Ditte Marie Frost, Marie Rud Rosenzweig og Helene Vestergaard eksperimenterer med taktile materialer som silkemalet og tuftet tekstil, oxyderede kobberplader, montage på hønsenet og digitalprintede tapeter. Hertil kan føjes medkurator Anna Walters fortællinger på brændt birkefinér med papmaché.

I udstillingens disponering er der taget fint hensyn til de enkelte værkers individuelle samspil og til rummets arkitektur.

Til salgsudstillingen er produceret videointerviews og et fornemt, lærredsindbundet katalog, der uddyber den uendelige fortælling om de kompetente kvinder.

Bibliotekssalen Rundetaarn
Købmagergade
Frem til 16. juni

Et smukt katalog, trykt forsvarligt hos Narayana Press

Tekst og fotos af Inge Schjødt, komkunst.dk
Publiceret: Kunstavisen 5 / 2022

 

Emily Gernild, Afmægtighedens Rus

Udgivet i Uncategorized.

Skriv et svar