Et yndigt land i prikket og gult

TSH – Start Zonen i Strandgade, Vejle

Tour de France kalder kunstneriske initiativer frem

Landet over summer det med forberedelser til Grand Départ, starten på årets Tour de France. Begivenheden kalder kreativiteten frem i vidt forskelligt tilsnit.

I Vejle kommer der kulør på et ellers noget betongråt kvarter ved havnen, hvor billedkunstner Thorgej Steen Hansen realiserer en udsmykning i startområdet. Der er tale om farvesætning af udvalgte facadepartier på i alt fem industribygninger samt opsætning af nogle store ‘trafikskilte’ på den 150 meter lange startstrækning til den 3. etape af årets Tour de France, der skydes afsted fra Vejle søndag 3. juli.

”Min idé er at skabe en dynamisk startzone, der kan vække tanker om fart og rytmisk bevægelse til live. Det sker via farvesætninger af udvalgte facadepartier på strækningen, som har afsæt i mit eget abstrakt-konkrete udtryk, som jeg til lejligheden har valgt at mikse sammen med inspiration hentet fra et lille, men eksklusivt udvalg af cykeltrøjer.

TSH – Start Zonen 5 – Joop Zoetemelk, 2022

Hollandske Joop Zoetemelk var en af mine store helte i 1980’erne. 

– Det er Vejle Kommune i samarbejde med Statens Kunstfond der er initiativtager til projektet, og værket realiseres med støtte fra Statens Kunstfond samt en gruppe af private aktører i byen.
– Efter Tour de France vil værket blive stående i minimum et år, fortæller Thorgej Steen Hansen.

Ender på maven – ikke på muren
Billedkunstner Jonna Pedersen er én anden af de kunstnere, som har givet forslag til en gavludsmykning i Vejle.

Hendes motiv blev i første omgang ikke valgt til at pryde muren, men nu ender det så på maven af tourglade mennesker, for det er i stedet udkommet på lækre t-shirts i kunstnerens webshop. 

Motiv til gavlmaleri af Jonna Pedersen

– I værket har jeg inkorporeret elementer, der refererer til Tour de France, fx. teksten Grand Départ, Den prikkede bjergtrøje, Den gule førertrøje, og tourens grafiske etapeprofil, der viser stigninger, højdemeter osv., fortæller Jonna Pedersen om sit motiv.

– Selve Cyklen er formet som en transformation af det velkendte cykelsymbol, der ses malet på landets cykelstier og færdselstavler. Her med forskelligt farvede eger, der giver en oplevelse af bevægelse.
– På cyklens stel står årstallet 2022 i en runelignende skrift, ligesom der er runer øverst til venstre i motivet for at skabe en reference til Danmark.

Roskilde i gult
I Spinderihallerne i Vejle står den på Tour de France Art & Design Exhibition med 20 kunstnere og designere fra Spinderihallerne og Fabrikanterne, der ønsker at fejre den historiske cykel-begivenhed med en kunstudstilling.

Og i Roskilde omskabes gult skrald til gul udsmykning i Byens Hus, som skal lyse op på 2. etape.

Strandgadeudsmykningen
Art Vejle i Spinderihallerne
Frem til 26. juli 

Af Inge Schjødt, komkunst.dk
Publiceret: Kunstavisen 6 / 2022 – juni 2022

https://www.thorgejsteenhansen.info/news.html

https://www.jonnapedersen.dk/webshop

 

Motivet omsat til t-shirts med mere

 

Udgivet i Uncategorized.

Skriv et svar