Gå under jorden på Den Frie – Plenge og Kleivan

Gullivers Ravels

Gullivers Ravels af Plenge og Kleivan er en rørende oplevelse, du skal unde dig selv

Dybt nede i kælderetagen under Den Frie Udstilling gemmer sig den mest rørende kunstoplevelse, jeg længe har set. Alene navnet Nina Maria Kleivan gjorde mig spændt på, hvad der ventede den besøgende – og vi fandt her en vemodigt smuk totaloplevelse i halvmørket under navnet Gullivers Ravels.

Niels Plenge og Nina Maria Kleivans stumfilmslignende video og omgivende installation er bygget over Jonathan Swifts klassiske samfundssatire Gulliver’s Rejser fra 1727, men kan sagtens opleves uden at kende denne til bunds. Med lyden af bølgeslag og duften af Randers Reb guides vi til at tage plads på dækket og følge med på filmlærredet foran os.

– Værket citerer en berømt scene fra fortællingens første kapitel, hvor vi møder Gulliver, bundet i en lilleputverden under jorden. Gulliver er landet midt i minibyen, og holdes fast af snore, som gør ham til en form for menneskelig maskine. Hans bevægelser igangsætter i kraft af snorene forskellige handlinger.

Ud på alverdens scener

Via filmiske sceneskift føres vi igennem den egentlige historie, opført ved hjælp af fornemt ydmygt udformede små trædukker, der påvirkes af Gullivers snoretræk. I historien forlader en musiker – en kunstner, sin kone, som efterfølgende dør, og vi ser derpå deres fælles barns skridt ud i de voksnes verden.

Du drejer på andres livshjul
Det centrale omdrejningspunkt i værket er, hvordan enhver handling, vi foretager, får indflydelse på andres liv. Det giver sig selv undervejs på en rørende musikalsk og subtil måde, der går lige ind. Gennem filmens sceneskift opstår refleksionerne over magtforhold, forbundethed og selvrealisering.

Ravel på engelsk betyder at sammenfiltre eller komplicere – og er det mon noget nogle af os er lidt for gode til i forholdet til vores familie og andre nære omgivelser? Her gives en chance for at stoppe op, og lytte til livets knirkende hjul, og tidens gang i bølgeslaget, der ruller af sted.

Den sort-hvide enkelhed klæder fortællingen. Man går bevæget derfra – også med beundring for indsatsen, der er medgået i skabelsen af denne totaloplevelse.

Kleivans rulletekst

Nina Maria Kleivan og Niels Plenge er inviteret af Den Frie Udstilling og deres værk indgår som del af udstillingen Frie Hænder – Den Frie Udstilling 2023, men man kan snildt smutte indenfor via cafeen i kælderen. 

Gullivers Ravels – Frie Hænder
Den Frie – Oslo Plads, København
Frem til 29. maj

Filmkoncert torsdag d. 18. maj 2023 kl. 17:00 – 19:00

Kuno Kjærbye: violin, Kirstine Elise Pedersen: cello.
George Friedrich Händel: Sarabande (1706).
Niels Plenge: Lilliputting Duo (2023) – uropførelse  
Arrangementet er gratis og alle er velkomne.

Af Inge Schjødt, komkunst.dk
Publiceret: Kunstavisen.dk – maj 2023

Glimt af totalinstallationen

  

Gullivers Ravels stillfoto

Udgivet i Uncategorized.

Skriv et svar