Alt det vi ikke ved – Håkan Nyström

Håkan Nyström byder på en malerisk rumvandring i City of The Mysteries

Håkan Nyström – Meditation Beach

Maleren Håkan Nyström er optaget af tilværelsens helt store mysterier og af at omsætte dem til maleriske udtryk. Han fortsætter på sin seneste soloudstilling hos Davis Gallery i København med at udforske City of The Mysteries, en værkserie, som vedvarende forsyner ham med motiver.

Denne gang er blikket rettet længere ud i universet og samtidigt dybt ind i det filosofiske felt omkring emner som tid, rum og den menneskelige eksistens.

Med inspiration fra Niels Bohr og Københavnereksperimentet, der handler om partikelfysik og manifestation, med indflydelse fra den modernistiske digter T.S. Eliot og psykoanalysens C.G. Jung i blodet – samt kunstneriske kilder hos Rembrandt, De Chirico og den svenske surrealist Erik Olsson – byder kunstneren sit publikum på en galaktisk rejse i det ukendte og på en surrealistisk vandring imellem det bevidste og det ubevidste.

Mellem Alt og Intet
I City of The Mysteries passerer man forbi dunkle bykvarterer og ser ind i besynderlige interiører, der synes befolket af noget udenfor rammen. Der er dioder og alarmknapper, som indfanger opmærksomheden, og samtidigt lysindfald og refleksioner, som peger et andet sted hen.

Håkan Nyström – Fire Alarm

– Hvem har mon haft noget at fortælle fra den grønne divan i det terapeutiske værelse? Og til hvem? Er der hjælp at hente, eller blot endnu et babylonisk system af skriveborde og indbakker uden respons?

Tiden går og går samtidig i stå i billedets øjeblik.

Lys og mørke
Håkan Nyström gør brug af den klassiske malemåde clair obscure, hvor mørket forstærker lyset og farvens resonans, som man ser det i Rembrandts figurbilleder. Rummene er dunkle og relativt enkle, som man ser det hos surrealismens forløber, skaberen af det såkaldt metafysiske maleri, De Chirico.

De kølige laboratorieagtige lokaler er indrettet med instrumenter og apparater, som fortæller om den optagethed af teknologi og videnskab, som præger vores tid. Men vi får ikke alt at vide. Sådan er tilværelsens mysterium
– og godt for det.

Håkan Nyström – Power Station

Udstillingens titel Between Everything and Nothingness – City of The Mysteries bekræfter vores menneskelige mellemstation, som holder tankerne og videbegæret i gang.

Håkan Nyström er født i Malmø, uddannet fra universiteterne i Lund og i København. Han har gennem mange år udstillet i ind- og udland med kunstnerkolleger fra Cirrus, Surrealisterne og Figuration bl.a. på gallerier, kunsthaller og museer som Charlottenborg, Skovhuset, Sophienholm og i Sverige på den beslægtede Halmstadgruppens Konstmuseum i Mjellby.

Hos Håkan Nyström er malelysten bestandig – et kald!

Davis Gallery, Contemporary Art
Bredgade 69 – København K
Frem til 6. april

Af Inge Schjødt, komkunst.dk
Publiceret: Kunstavisen 3 / 2024

Håkan Nyström – Time Shaft

Håkan Nyström – Hidden Screen 

Udgivet i Uncategorized.

Skriv et svar