Maleren Daniel Goldenberg fornyer det klassiske havbillede på soloudstillingen Into the Light i København
Daniel Goldenberg er en af de få malere, der mestrer hyperrealismen til perfektion. Han kendes på sine tavse bymotiver og dramatiske fortove close-ups, men på det seneste har Daniel Goldenberg kastet sig over en fornyelse af de klassiske havbilleder, og det kan opleves på den aktuelle soloudstilling hos Davis Gallery Contemporary Art i København.
– De havbilleder og motiver med vand, der er malet i gamle dage, de er skabt før kameraet, forklarer Daniel Goldenberg. Så, hvordan kan det afbilledes og fremstilles troværdigt i dag? spørger han med sine nyeste malerier.
Goldenberg er rejst fra byen ud i naturen, og har genbesøgt strandene på Bornholm, hvor han har fordybet sig i lysets spil, i farvernes spil, i bølgestrømmene ind over klipperne.
Her har han nærstuderet det på én gang meditative og dramatiske i brændingens evigt skiftende sceneri.
– Klipperne og bølgerne er vanskeligere at indfange end byen, fortæller Daniel Goldenberg, og henviser til sine motiver fra byens regnvåde gader, de klassiske bygninger, lysfyldte himle med subtile genskin i facaderne, samt den helt særlige tyste atmosfære, som i mere end 15 år har optaget hans pensler og palet.
– Vind og vejr spiller her en større rolle, og vandet bevæger sig. Bølgen er der kun et splitsekund.
Den Goldenbergske atmosfære
En vis træning har Goldenberg i at analysere splitsekundet og lysets skiften. Som ung interesserede han sig for meteorologi og fulgte lyset og vejret i alle dets udtryk. Noget, som er kommet ham til gode i den særlige, udefinerbare atmosfæriske lethed, der er et af Daniel Goldenbergs fremmeste kendetegn.
Uanset hvor lidt lys, der synes at være i motivet, så er det alligevel lyset, der er den afgørende faktor i Goldenbergs hyperrealistiske malerier, hvor kunsten er ikke at gøre tingene helt knivskarpe.
– Der skal være et atmosfærisk lag, så man ikke kan se hele vejen ind i billedet, fortæller Goldenberg.
Blandt sine forbilleder nævner han amerikaneren Edward Hopper (1882-1967), som kendes for motivernes tomhed, og den melankolske ensomhed, når der er figurer til stede. Oplagt er det også at referere til danske Vilhelm Hammershøi (1864-1916), som kaldes en af de første danske modernister, og kendes for sine elegante rum og solstrejf.
Perfect Imperfection
Daniel Goldenberg har malet betydningsfulde steder i både ind- og udland, bl.a. i London og New York. Kombinationer af bygninger, veje og pladser fra Empire State Building til Trianglen med BT-reklamen på toppen af Bien – den gamle sporvognsterminal – over vejkrydset ved Oslo Plads og Nyboder, forbi Christiansborg Slotskirke, hvor en enlig cyklist er på vej hjem i morgenlyset. Kort sagt, rundt i det gamle, klassiske København, hvor Goldenberg oplever en forbundethed med bygningernes kunstneriske sjæl.
– Jeg drages generelt af billedsproglige ting, elementer som lys og skygge på en flade. Om jeg kigger på havet, på brosten eller på en vandpyt, så er det det samme blik, jeg har.
– Jeg ser efter linjer, der skærer hinanden, så der bliver den nødvendige spænding i billedet. Beskæringen af kompositionen sker helt intuitivt, men justeres til med centimeters nøjagtighed, indtil det er der, fortæller Daniel Goldenberg.
Et solstrejf i en vandpyt
I arbejdet med bybillederne blev Daniel Goldenberg optaget af at raffinere forgrundene.
– Kunne man nøjes med at male en fodgængerovergang?
Asfalt med striber, kantsten og fortove, hvor de på en gang realistiske og abstrakte linjer skærer hinanden. Det har gerne været regnvådt, for det fremhæver strukturerne i overfladen. Vandpytterne, der fanger lyset og gengiver spejlinger af omgivelserne, kalder kontrasterne frem. Ind imellem fanges opmærksomheden af et fremmed element, et fikspunkt, en accent, der lader billedet stå åbent i tid og rum. Her er zoomet helt ind, men det handler også om verden omkring.
– Det, at søge lyset, er en tilgang til livet og et fokus på at søge det, der er konstruktivt og givende, frem for at give fokus til det, man synes er galt eller forkert.
– Titlen Into the Light peger på flere måder på, hvad jeg vil med min kunst, og hvad kunst kan, udtaler Daniel Goldenberg.
De Bornholmske klipper og brusende bølger kan opleves sammen med fortovene og enkelte bybilleder på denne soloudstilling, hvor især de nye havbilleder imponerer.
Modigt og aktuelt at rette fokus på havet, hvor livet kommer fra.
Davis Gallery
Bredgade 69, København K
Frem til 14. juni
… … …
Af Inge Schjødt, komkunst.dk
Publiceret: Kunstavisen.dk – maj 2025