Hat by Hat – Matvey Slavin

Matvey Slavin – Kunstmix – Hat By Hat

Hat by Hat er titlen på den trappelignende installation med syv farvede stråhatte af Matvey Slavin, der for tiden tiltrækker sig opmærksomhed fra små og store forbipasserende ved udstillingsstedet Kunstmix på Østerbro i København.
Matvey Slavin har malet sine stråhatte i komplementærfarver, ordnet dem fint efter farvecirklen, og placeret de syv hatte trinvis i stigende højde, så de indbydende drager beskuerblikket indenfor på hans soloudstilling, Image Hunter, uanset om denne beskuer er fire eller firs.

I vindueskarmen ligger tilsvarende syv spejle, hvor vi opdager, at kunstneren også har placeret genkendelige symboler for de syv sanser inde i hattene. Syv igen? Ja. Her er noget at tale om – Kom, lad os gå ind! 

Et kunstnermix af virkemidler
Rundt på væggene hænger store, malede landskabsmotiver i varme farver med tegn og symboler centreret på lærrederne, som i virkeligheden udgøres af brandsikre presenninger med de karakteristiske hulbeslag.
Udtrykket er på én gang klassisk og moderne i såvel materiale som formsprog.
Selv kalder kunstneren stilretningen popdadaisme, hvor der jongleres med absurde kontraster og popkapitalismens ikonografi. 

Matvey Slavin – Image Hunter

Landskabsmaleriet har dannet grundlaget for Matvey Slavins tidlige kunstneriske uddannelse. Han er født i Sankt Petersborg og har malet og tegnet i timevis i naturen, studeret komposition og lært sig farvernes anvendelsesmuligheder med naturen som forbillede.
Siden har han på akademiet i Hamborg fordybet sig og dyrket kunstens udviklingsmuligheder, langt hen ad vejen med maleri og tegning som den foretrukne metode. 

I mødet med kunstnerkollegaen og partneren Nana Rosenørn Holland Bastrup har Matvey Slavin udviklet flere eventbaserede aktioner, hvor kunsthistoriens koryfæer, Niki de Saint Phalle, Louise Bourgeois, med flere, samt kulturpolitikken i såvel Tyskland som Danmark er taget under kærlig behandling af duoen Enfants Terribles, som de kalder sig, når de samarbejder, og grundigt dokumenterer, at kunst er fodarbejde.


Hat // Nøglehul // Sommerfugl // Bog
Den internationale kunstner byder ind til dialog på tværs af konventioner og sprog, når han placerer symbolske elementer, som er let genkendelige i sine landskabelige motiver. Eksempelvis en sommerfugl, der kilder i maven, en tung bog, og et fyldt timeglas får vi. 

Matvey Slavin – Natur aus der Tube

I et af motiverne får vi landskabet på tube.
Her funderer Slavin over vores anvendelse af naturen, som ressource, og som formel, når vi forsøger at pakke produkter ind i en tiltrækkende emballage.
I et andet danser en puslebrik i luften. Hvor passer den ind?
Passer du selv ind?

Om et tredje billede, billedet med nøglehullet, Enter Your Key And Discover A New World, fortæller han om sig selv, som voyeur, i en voksenverden.

Den rødlige baggrund i flere af billederne kommer dels af denne sommers brændende hede, der rådede over Europa, mens han malede ikke mindre end 50 billeder på sit residenceophold i den tyske by Schwerte, og dels af kunstnerens ønske om at skildre et indre landskab, som gerne må associeres til det legemlige, anatomiske landskab.
Vi må gerne komme helt tæt på.

Kreativ nysgerrighed driver ham til at opsøge, undersøge, filosofere og afprøve både mentale og fysiske stier og klatreredskaber, som også var tilstede i skoven omkring Schwerte, hvor han gik på jagt efter motiver med sin smartphone. Naturen var hans fitnesscenter, hvor han ladede op. 

Ipad skærmen blev ligeledes behandlet i motivkredsen, hvor virkelighedsbevidstheden var i fokus. Netop det forhold, hvor vi betragter verden i så vidt omfang parallelt, gennem et medie, som er beskåret i såvel indhold som format, har kunstneren fortolket i flere af billederne. Også skabeloner og filtre.

Lag på lag ligger farvemassen på lærreder og papirværker af Slavin, som således rækker os en mulighed for at standse op, og se nærmere efter, hvad her egentlig foregår, og hvor vi egentlig selv står og går.
Hvor har vi opmærksomheden? 

Matvey Slavin – The Landing, 2018

The Landing
Udstillingens mest centrale værk er, udover installationen Hat by Hat i vinduet, motivet The Landing, hvor kunstnerens egen hat lander som et rumfartøj i skoven. Hatten holder stille, mens tankerne svæver. 

Hatten er også for kunstneren selv en uundværlig accessory. Han bærer den blåsorte bør, som mangen en kunstner før ham.
– Der kunne udgives en hel bog med kunstnerhatte som tema, smiler han, her er rigtig mange referencemuligheder.
– Mange tænker nok på Van Gogh, når de ser Hat by Hat, stråhattene i vinduet.

Syv sanser
Symbolerne udfordrer, og kommunikerer. Mange tanker og følelser er vakt af den farveintense oplevelse. Syv sanser er der i hattene og i spejlene?
– Ja. Bevægelse og balance er føjet til de fem sanser, syn, smag, lugt, hørelse og følesans, som vi normalt siger os i besiddelse af. Begrebsverdenen udvides, bevidstheden stimuleres på udstillingen Image Hunter. 

Kunstneren letter på hatten, mens jeg smutter videre hen ad Odensegade i den vintergrå hovedstad.
– Tak for invitationen, Matvey Slavin, vi mødes igen. 

Matvey Slavin – Syv sanser – Hat by Hat, 2018 

 

Der er udgivet et katalog om værkserien Image Hunter,
som blev til på Katholische Akademie Schwerte, sommeren 2018.

Udstillingen Image Hunter af Matvey Slavin kan ses frem til 11. januar 2019
Kunstmix, Odensegade 26 B, 2100 København Ø 

Illustrationer:
Hat by Hat af Matvey Slavin, Kunstmix – foto: Inge Schjødt
Image Hunter Matvey Slavin, Kunstmix – foto: Inge Schjødt
Matvey Slavin – Natur aus der Tube, 2018
Matvey Slavin – The Landing, 2018
Matvey Slavin – Syv hatte, syv sanser – her Hørelsen, 2018
Matvey Slavin på udstillingen Image Hunter, 2018
Foto: Inge Schjødt – og kunstnerens egne værkfotos. 

Matvey Slavin – the Image Hunter, 2018

Udgivet i Uncategorized.

Skriv et svar