Nænsomhed og vingefang – Trine Søndergaard

Trine Søndergaard – Aegis 4 – ferniseringsfoto ish

Trine Søndergaards fremragende fotografi funderer anerkendelsen af kunstformen i Danmark

Trine Søndergaards fotografier besidder en udsøgt aura. Delikate, elegante i en naturlig lyssætning. Der er rum omkring motivet. Linjerne i kompositionerne er bemærkelsesværdige, særligt i det første portræt af den unge kvinde. Det er stor kunst.

Lagvis
At helingen i livet kommer med erfaringens lag, det synes at være hovedfortællingen i Trine Søndergaards udstilling Nearer the Time hos Martin Asbæk Gallery i København med tre serier af nye fotografier. 

I Aegis #1 – #4 inviteres vi til et møde med en ung pige. Og dog, vi får ikke helt lov at møde hende. Blikket er skjult, og med en meget enkel gestik, holdes beskueren på afstand. Den unge pige synes at samle mod til at vise, hvem hun er, og mod til at se, hvem vi er. 

– Er du selv forældre, så kender du nok situationen, hvor du må standse op og finde respekt for den unges eget rum. Hun er en ikke klar til at lade dig komme nærmere. Vi får ikke at vide, hvad der foregår, hvad hun måske har oplevet. Det ligger i laget af gisninger. Vi må pænt vente på blomstringen. 

Trine Søndergaard – Callus 8, fotografi

Roden og væksten
I serien Callus, som er den latinske betegnelse for trærødders helende væv, får vi billeder af livets proces. Træstrukturer i naturens farver, der organisk bugter sig om stedet for en åbning. Helt tyst kan vi betragte træets aldring i en figur, som alluderer til kvindelige kønslæber, der også må hele op og forandres med tiden. De markant forstørrede stillbilleder er beskåret ind til det allermest sårbare.
Motivernes størrelse kalder på en perspektivering, som Trine Søndergaard så eminent overlader til beskueren.

Titelværket Nearer the time består af ni portrætter. En families fire generationer, fordelt i et slægtstræ. Oldemor nederst, så mormor, mor og hendes søstre, og børnene øverst som de nye skud, der rækker ud.

Modellerne har lukkede øjne, og dermed kan vi tage os tid til at betragte ansigternes ligheder og forskelle, og opdage, hvilke træk, der er gået i arv. Hver enkelt er præsenteret som en buste i egen ret. At én af ferniseringsgæsterne mener, billederne minder om dødsmasker, skyldes måske, at modellerne er fotograferet liggende. Trækket får tiden til at standse lige her. 

Trine Søndergaard – Nearer The Time – foto ish 2019

International anerkendelse
Trine Søndergaard, f 1972, bor i København, repræsenteres af Martin Asbæk Gallery og af Bruce Silverstein Gallery, New York. Uddannet på Fatamorgana, skolen for dansk kunstfotografi. Cv’et fremviser en ganske imponerende indsats. Udstillinger i Japan, Spanien, Italien, Frankrig, England, Tyskland, Norge, Sverige, Israel og USA. Herhjemme modtog Trine Søndergaard æreslegatet fra Anne Marie Telmányi f. Carl Nielsen’s Fond i 2018 og i 2012. Hun er medlem af Grønningen, som åbner på Kunstforeningen Gl. Strand fra 9. februar.

Martin Asbæk Gallery
Bredgade 23, 1260 København K
Frem til 16. februar – forlænget 

Af Inge Schjødt // inge@komkunst.dk
Publiceret i Kunstavisen nr. 1 / 2019 

Udgivet i Uncategorized.

Skriv et svar