Den ægte vare – Børge Christiansen

Af Børge Christiansen

Surrealisten Børge Christiansen er en af fantasiens frydefulde apostle

På udstillingen Den Vågne Drøm på Sophienholm ved Kgs. Lyngby medvirker tolv kunstnere, hvoraf flere i lige linje viderefører det kunstneriske slægtskab med de tidligste, internationale surrealister. En af dem er den nu 75-årige Børge Christiansen fra Nørrebro i København.

Børge Christiansen har fra sin tidligste ungdom haft såvel surrealisternes som CoBrA-kunstnernes eksperimenterende arbejdsform som kontekst. Paralleller i hans udtryk kan drages til Henry Heerup, der deltog i CoBrA-kunstnernes forløb, og som ligesom Christiansen selv fandt en guldmine i godt og gammelt.

På udstillingen viser Børge Christiansen alene op mod 60 værker fordelt i to rum. Malerier, malericollager og skulpturcollager, skabt i overkommelige størrelser af alverdens former for materialer, som kunstneren sammensætter med en umiddelbar fantasi og fuldstændig gennemtænkt bevidsthed.

En gravdue fra Marskandiseren
Værkernes enkelte dele er nøje udvalgt. Nogle af dem har han arbejdet på og ledt efter i flere år, for det kan tage tid at få fundet nøjagtig de elementer, der fra starten er tænkt ind. Derfor har hans bolig efter sigende efterhånden fået karakter af et charmerende raritetskabinet, som han dog har helt styr på. Ligesom han har styr på form og funktion og genstandenes herkomst.

BC – Ham, der søger på bunden af Samvittigheden

Et gennemgående træk er monteringen af elementerne. Der har Børge Christiansen udviklet en metode, hvor han kan sy omkring genstande med en form for voksbehandlet garn, der kendes fra lædersyning af fx bælter og skoletasker. Dermed holder han sammen på sindrige konstruktioner, som let kunne knække, hvis de blot var limet. Andre elementer kan hænge frit i snorene, der snor sig, når det er det, kunstneren ønsker i sit udtryk.

Og så er der farverne. Det er oftest grundfarverne, rød, blå, gul, hvid, sort og grøn, og kombinationer af mønstre, striber og tern, masser af tern. Dertil lægges elementernes egne naturlige farver, som fx i den smørebrik af gråhvidt marmor, der er med i billedet om Havet under titlen NATUR VISIONER – GRØN FORM = VED HAVET SES DEN SORTE FULDMÅNE. Titlerne rummer flere fingerpeg i retning af kunstnerens visioner. 

Akademisk ballast
Allerede som 19-årig blev han: ”Optaget på Det Kongelige Akademi for skønne Kunster 1964-71. Gik her 7 år hos professor Richard Mortensen. Tegnede model hos professor Hjort Nielsen. Arbejdede på Grafisk Skole hos professor Palle Nielsen og hos professor Dan Sterup Hansens skole for mur- og rumkunst samt på billedhugger skolen hos professor Ejkof.
Studietur til Max Ernst. Boede hos kunstneren i Tyskland 14 dage i 1968.
Uddannet som silketrykker 1960-64”.

Børge Christiansen – Broen

– Sådan kan man læse på hjemmesiden for Kunstnergruppen Cirrus, hvor flere af deltagerne på udstillingen Den Vågne Drøm på Sophienholm kommer fra.

Det med lærlingeuddannelsen som silketrykker, det var nu lige ved at gå galt, for den unge kunstnerspire havde tidligt travlt med tusind ting, bl.a. med at udstille, og med at forberede sit oplæg, sin ansøgning til Kunstakademiet. Men med gode hjælpere, dels i hans Mor og dels i venner og familie, og i lydhøre professorer, så nåede han det hele.

Og han har siden nået ganske meget, fremgår det af den lange liste over udstillinger, der udgør hans cv. Han optrådte som gæst på Surrealisternes udstilling på Charlottenborg i København 1966-70, 1972; Deltog på Forårsudstillingen Charlottenborg 1966, 1967, 1970, 1971; og har udført en række udsmykninger. Børge Christiansen har udstillet sammen med Kunstnergruppen Cirrus siden 1989.

Surrealisten Børge Christiansen er i sandhed en af fantasiens frydefulde apostle, og hans kunst er den ægte vare. Tag endelig en tur omkring Sophienholm, og lad fornøjelsen og forundringen gribe dig. Der er udsigt til smil og indre varme i selskab med Børge Christiansen.

På Kunstavisens facebookside kan du se en billedserie med flere af kunstnerens værker. Læs mere om kunstneren her – Kunstnergruppen Cirrus.

Lyngby Kunstforening – Den Vågne Drøm
Sophienholm Nybrovej – Kgs. Lyngby
Frem til 10. januar 2021

BC – Psyken der forvandler sig til en fugl

Tekst og foto: Inge Schjødt, komkunst.dk
Publiceret: Kunstavisen.dk, december 2020

Børge Christiansen – foto Carsten Krogstrup

 

Udgivet i Uncategorized.

En kommentar

  1. Pingback: Farvel til surrealisten Børge Christiansen – komkunst.dk

Skriv et svar