Farvel til surrealisten Børge Christiansen

Børge Christiansen, marts 2023

– en storartet maler, skulptør og poet med herligt originale visioner er gået ud af vor tid

Børge Christiansen var født i 1945 med en fabelagtig visuel fantasi og fortælleglæde. Kendetegnende var fra begyndelsen den frie kunstnersjæls visionære og stærke vilje. Ved mødet med Børge Christiansens originale personlighed og lange, produktive kunstnerliv fristes jeg til – perifert – at sammenligne med Aarhusianske Ovartaci, der heldigvis har fået sit eget museum. Der bliver nok at gøre nu med at sikre Børge Christiansens kunstneriske arv og eftermæle.

Mortensensk surrealist
Som helt ung lykkedes det på et myggemavehår for Børge Christiansen at komme ind på Kunstakademiet. Han var udfordret på koncentrationen, for der var både en uddannelse som silketrykker og en udstilling i Kunstnergården på Nørrebro, som han var travlt optaget af, så det kneb at få de obligatoriske modeltegninger færdige. Men gode fortalere fik ham ind.

BC: Den brune forms Morgen med hvid sol

En årrække gik han hos Richard Mortensen, samt Søren Hjorth Nielsen, Palle Nielsen, Dan Sterup Hansen og Gottfred Eickhoff fra 1964 til 1971. Surrealismen var og blev Børge Christiansens ståsted og i 1968 fik han et kortere, men betydningsfuldt studieophold hos surrealisten Max Ernst i Berlin.

Han debuterede på Charlottenborgs Forårsudstilling i 1966 og blev en del af kunstnergruppen Surrealisterne fra 1966, i dag under navnet CIRRUS, som bl.a. udstillede på Charlottenborg og i Mjällby Konstgård i Halmstad.

Han skrev digte og surrealistiske katalogtekster, og modtog flere legater, bl.a. Heerup-legatet i 1975 – en Cobrakunstner, han delte et tydeligt, kunstnerisk slægtskab med.

Som i Aladdins Hule

Børge Christiansen driller fotografen Marianne Leth

Rejst har Børge Christiansen i flere europæiske lande samt England, Skotland og Tunesien, men lige så eventyrlige var hans utallige udflugter til marskandisere, loppemarkeder og containere i København.

Han samlede på alverdens vidunderlige genstande fra gebisser, etnografica, masker, figurer og perlekæder til tændstikæsker, værktøj, køkkengrej, samt cirkusrekvisitter og keramik. Sine mange fund transformerede han gennem kombinationer af collage og maleri og skabte farverige, skulpturelle assemblager.

– Hver eneste genstand har en historie og Børge Christiansen elskede at dele fakta og associationer med tilhørerne. Perlekæderne var et kendetegn i hans påklædning, og hver eneste perle deri har en historie.

Blandt hans sidste udstillinger blev LF-udstillingen 2023.
Som en svanesang var han selv med på Lolland og aflevere værker til årets LF-udstilling i Ridehuset i Reventlow Parken.

Lyden af surrealisten Børge Christiansens ivrige, humørfyldte stemme er gået ud af tiden, men hans drømme lever videre i arv og værk. 
Børge Christiansen 23. marts 1945 – 30. maj 2023
Bisættelsen fandt sted 22. juni 2023 på Nørrebro.
– Æret være Børges minde – 

Kunstudstillingen LF 2023
Reventlow Parken, Pederstrup
Frem til 9. juli 

Børge Christiansens ravkæde, 2023

Tekst af Inge Schjødt, komkunst.dk
Fotograf: Marianne Leth
Publiceret: Kunstavisen 6 / 2023

Læs om Kunstudstillingen LF her:
De sure gamle mænd i Ridehuset – Kunstudstillingen LF

Læs portræt af kunstneren her:
Den ægte vare – Børge Christiansen

Af Børge Christiansen  

Børge Christiansen med et portræt af sin bror

Udgivet i Uncategorized.

Skriv et svar