Fodbold i dybden – Søren Meibom

Søren Meibom – Den Fysiske Bold

Søren Meibom forener passionen for fodbold, videnskab og kunst i elegant udstilling på Frederiksborg Slot

Samtidig med at Europamesterskaberne i fodbold for herrer afvikles i storbyer rundt om i Europa, viser Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot i Hillerød en udvalgt serie på otte billeder af Søren Meibom, der blandt andet virker som billedkunstner. Søren Meibom er fynbo, tidligere dansk fodboldspiller, og astronom fra Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics i Cambridge, Massachusetts USA, hvor han løser opgaver for NASAs Kepler Mission som leder for det team, der ser nærmere på stjernehobe.

Søren Meibom arbejder kunstnerisk med en unikt redigeret kompilation, kaldet Sci-Art, hvor han fusionerer passionen for fodbold med elementer fra den videnskabelige sfære, fx tal, ligninger, grafer, diagrammer og noter. Dermed skaber han i tegning, maleri og collage sit særlige udtryk.

Fodbolden først
Søren Meibom spillede som ungt fodboldtalent for Odense KFUM, B 1913, OB og for Ungdomslandsholdet. Universitetsstudier førte ham til Niels Bohr Instituttet og København, hvor han spillede for B 93, indtil han valgte at stoppe som 26-årig for at færdiggøre sine studier som cand. Scient. i fysik og astrofysik. Incitamentet til at forene de forskellige interesser fodbold og billedkunst blev konkret, da Søren Meibom ledte efter noget fodboldinspireret til sine vægge, og stort set kun fandt motiver med fodboldspillere i aktion. Meibom havde lyst til at gå mere i dybden.

Søren Meibom – Stadion

Spillets kortlægning
Udstillingen Fodbold i 5 dimensioner kommer rundt om spillet via historiske, menneskelige, strategiske, matematiske, og videnskabelige dimensioner. I billederne af Den Fysiske Bold, Den Geometriske Bold og Den Historiske Bold fabulerer Meibom over boldens konstruktion, dens stabile og rotations-symmetriske geometri, som også findes i naturen og i det ydre rum, samt historiske kampe og begivenheder.

I værket Rivaler hentes linjer og fixpunkter fra statistikker over giganterne Messi og Ronaldos møder, og i billedet af Stadion eksemplificeres tilskuernes relation til deres ikoniske tilholdssteder. I trilogien Portræt af en kamp I, II, III danner kortlægning af spillet billedernes flader og former.

Om dette fortæller han:
– Det er en vidunderlig udfordring at skildre aspekter af fodboldspillet set gennem en kunstnerisk og videnskabelig linse.
– Jeg finder kunstnerisk skønhed i videnskaben, og jeg tror, at bevidst og betænksom brug af videnskab i kunst kan skabe en symbiose og harmoni,
der kan forstærke det kunstneriske udtryk og gøre det mere magtfuldt og fængslende.

Helt sikkert er det, at den elegante udstilling må tiltale kunst- videnskabs- og sportsinteresserede.

Det Nationalhistoriske Museum
Frederiksborg Slot – Hillerød
Frem til 8. august

Tekst af Inge Schjødt, komkunst.dk
Publiceret: Kunstavisen 6 / 2021

Illustration:
Søren Meibom – Den Fysiske Bold, pressefoto
Søren Meibom – Stadion, pressefoto

Udgivet i Uncategorized.

Skriv et svar