Dalí Cybernetics virtuelle udstilling er i København

Glimt fra Dalí Cybernetics. Foto: IDEAL Studio Barcelona

Det surrealistiske ikon nærede selv stor begejstring for teknologiske landvindinger

Den virtuelle version af kunstneren Salvador Dalís magisk-surrealistiske univers er nået til København. Først indtog udstillingen Barcelona og dernæst blev det London og snart går det løs i Berlin, Tel Aviv og tyve andre storbyer verden over, hvor publikum i alle aldre strømmer til.

Festen er nu kommet til Otto Busses Vej i København, takket være det catalanske, digitale kunstcenter IDEAL med base i Barcelona, samt The Gala-Salvador Dalí Foundation og indholdsproducenterne, Layers of Reality, m.fl.

Salvador Dalí var gennem sit lange liv (1904-1989) begejstret for videnskabens fremskridt indenfor Kvantefysik, Atomfysik, DNA-forskning, Kybernetik og Tiden som fjerde dimension, fortæller skaberne af oplevelsen Dalí Cybernetics.

Dalí malede fysikkens verden

Udstillingen begynder med en dokumentation af denne påstand gennem filmklip og citater tilbage fra 1965, hvor vi blandt andet følger Dalí et døgn i New York. Her udtrykker han sin begejstring for tidens tigerspring.

Herefter får publikum en 28 minutters rejse gennem 150 værker, som i store, skiftende formater er animeret ud fra temaerne Atomfysik, Kvantefysik, DNA, Hellig Geometri – Det Gyldne Snit, samt Tiden som den fjerde dimension. Alt sammen akkompagneret af en lige så varieret musikalsk lydside.

I næste afdeling er der mulighed for at gå kunstneren og animatorerne i bedene med egne kreationer. Her kan man i Familiehjørnet tegne sit eget værk, og se det projiceret ind i den flerdimensionelle verden.

Med virtuel reality ud i det blå
I udstillingens fjerde sektion kan man tage en maske på, som giver den magiske oplevelse af et virtual reality besøg i Dalís surreelle verden. Ombord på et skib rejser man virtuelt gennem et drømmeunivers, baseret på elementer fra kunstnerens oeuvre. På den 12 minutters nærmest vægtløse færd bevæger man sig mellem de langbenede elefanter ud i ørkenen og gennem himmelrummet med silhouetten af Dalís museum i Figueres, som skibets styrehus.

Dalí Cybernetics er et flot tredimensionelt show

Bliver kunstscenen virtuel fra nu af?
Den teknologiske udvikling giver os nogle muligheder, og virker samtidig overvældende, men man kan ikke standse en bølge. I stedet må vi lære at ride på den! Og lære at skelne godt og skidt.

Kunstcenter IDEAL kunne ikke skabe disse animationer, som samtidig peger tilbage på den utrolige teknologiske og humanistiske udvikling i Dalís levetid – uden hans værker og tankegange, som vi derfor gives et gensyn med.

– Tag roligt børn og venner under armen, og lad jer rive med af oplevelsen, som kun bliver mere interessant af at blive delt og diskuteret.

Kedelhallen/Kedelsmedjen, et stenkast fra Lokomotivværkstedets store messehal, er omdannet til en udmærket ramme.

Kedelhallen/Kedelsmedjen på Lokomotivværkstedet
Otto Busses Vej 5A – København V
Frem til 3. januar

Af Inge Schjødt, komkunst.dk
Publiceret: Kunstavisen no 9 / 2023 – oktober 2023

Illustrationer: The Gala-Salvador Dalí Foundation & IDEAL Barcelona,
samt Inge Schjødt

Udgivet i Uncategorized.

Skriv et svar