Til Ungdommen – Maria Engholm

Maria Engholm – Skuer ind i verden, udsnit

Maria Engholms udsmykning til Øregård Gymnasium blev til i tæt dialog med modtagerne

Billedkunstner Maria Engholm fuldendte i slutningen af januar en stor bestillingsopgave til Øregård Gymnasium i Hellerup. Efter et halvt års arbejde kunne hun endelig aflevere maleriet Skuer Ind i Verden.

For nyligt fik en kreds af kunstinteresserede Maria Engholms egen beretning om udsmykningens uortodokse tilblivelse og hørte om hendes ståsted i den kunstneriske praksis.
– Her er et sammendrag fra et berigende kunstnermøde.

Kunstnermøde på Gyldendal
På staffeliet i storstuen på gården Gyldendal i Lille Rørbæk står den grafisk fremstillede version af Maria Engholms udsmykning til Øregård Gymnasium. Billedet er optrykt i en begrænset edition af Giclée-tryk, hvor hvert eksemplar er blevet særskilt bearbejdet inden den omhyggelige indramning.

47-årige Maria Engholm blev sammen med 9 andre kunstnere inviteret ind i en udvælgelsesproces af kulturudvalget på Øregård. Her medvirkede både lærere og repræsentanter for eleverne, og det lykkedes for kunstneren gennem dialog ved udvalgets besøg i studiet for alvor at få fat i de unges interesse.

Maria Engholm – This Is Not the End of the World, udsnit

Maria Engholm har gennem nogle år været optaget af såvel den æstetiske som den politisk-aktuelle samtid, og hendes værker afspejler diskursen om klimaproblematikker samtidig med venerationen for naturens skønhed og kraft.
– I hendes værker ser vi både det skønne, det grimme og et glimt af fremtiden, fremstillet i et sanseligt malerisk sprog med collage, pastose og tynde farvelag og en ret stor detaljeringsgrad i de genkendelige elementer.

Ofte maler hun på plader af birkefinér, hvor træets årringe inkorporeres i værket.
– Naturen kommer til at spille førsteviolin, helt konkret. Kunstneren røres af træets livscyklus, når hun så direkte kan aflæse, hvordan træet har haft det i sin tid i jorden.

De unges perspektiv
Gennem flere dialoger med nogle af gymnasiets elever fandt Maria Engholm frem til en række emner, der skulle indgå i maleriet. Eleverne nævnte fx sport, fester, fællesskaber, venskaber, kærlighed og knuste hjerter, kilder til både nervøsitet og boblende livsglæde. Men også en følelse af pres for at kunne følge med, og for at kunne se “godt nok ud” sammen med den voksende teknologiske udvikling, skærmens og sociale mediers magt!

– Fortællingen om skolen og dens historie formes i forskudte tidslinjer, hvor hver elev har sin individuelle fortælling og opfattelse af tid, situation og rum, forklarer kunstneren.

Maria Engholm – Skuer ind i verden, udsnit

Maria Engholm lod sig inspirere af gymnasiets markante, funktionalistiske arkitektur med dens symmetriske opbygning, marmorsøjler, trapper og store vinduespartier.

Hun besøgte både det trapperum, hvor maleriet skulle installeres overfor et marinemaleri af Christian Mølsted og den storslåede aula, som gør indtryk og virker som skolens kerne, ‘torvet i byen’, mødestedet, hvorfra der er åbninger til forskellige rum, fagligheder, fællesskaber og en verden af muligheder udenfor.

– Det smukke, matterede glastag lukker et blødt lys ind, og får måske den besøgende til at kigge op og -tankemæssigt – komme helt ud i universet, fortæller kunstneren.

Maleriets bestanddele

– Maleriet består af 4 dele, med forskydninger, brudte flader og mellemrum. Studenten står i centrum af maleriet i et rum, der har elementer og loft som i aulaen. Han eller hun står i et lidt uvirkeligt abstrakt landskab. I siderne er der åbninger til andre universer og verdener, hvor flere sidefortællinger folder sig ud. Studenten står og skuer ind, men også ud i verden.

– Vi kan se livets træ, eller måske kundskabens træ, eller måske bare et træ, og Slangen, der kigger på dig. Slangen med kontrastfylde betydninger – alt efter hvilken kulturel, religiøs eller filosofisk kontekst, du sætter den i – fx ondskab, synd, fristelse, men også helbredelse, fornyelse, død og genfødsel, lys og mørke osv.
– Æblet findes også i maleriet, men kun et æbleskrog ligger der tilbage!

– Der ligger forskellige bøger på noget, der ligner et bord, og på en af dem står en tekst: “Wherever you go, there you are”. Den handler om at acceptere og forstå dig selv i nuet, uanset din fysiske placering eller livssituation.

Maria Engholm – klik ind og se de mange detaljer i maleriet Skuer ind i verden

På en anden bog står der We are all connected – en sætning, der leder vores tanker mod alt levende på vores smukke planet, Jorden.
– Jeg tror, vi mangler at føle en større forbundethed med alt levende omkring os. Mennesket er på de fleste niveauer forandringskraften. Spørgsmålet er, om vi kan leve op til det ansvar?

– Vi er alle naboer. Hele verden kalder på nye måder, alle væsener leder efter nye veje, naturen søger efter ny energi både indefra og udefra.

– Klimakrisen berører mig utrolig meget. Til venstre i maleriet ser vi et paradis i forfald. Pga. stigende temperaturer er der udtørret natur, visne knækkede palmer, træer i brand. Midt i det hele ligger der efterladte redningsveste på jorden. I vandet er der plastik, og der ligger døde bier.

– Men i alt mørket og alvoren findes der lys og optimisme i horisonten.
– Tunge, alvorlige budskaber er man nødt til at servere med en del optimisme,
for ellers tror jeg ikke på, at du kigger på det, tænker over det og derved måske vælger at handle på det!

Kunstnerens egne notater til billedet

– Nogle af tingene i maleriet er lavet for at fange de studerendes opmærksomhed, og få dem til at stoppe op, det er ting jeg har observeret en del unge gå rundt med, f.eks. Red Bull dåsen og Snuspakken. Skakspillet i græsset repræsenterer bl.a. temaer som strategi, taktik, beslutningstagning og balance mellem kontrol og usikkerhed.

– Jeg har valgt at lægge John Lennon og Yoko Onos plakat på bordet, der siger ”WAR IS OVER, If You Want It” som kommentar til tidens krige.
– Og jeg malede mit notepapir under plakaten med WAR IS OVER med mine håndskrevne noter.
– Derpå er noteret flere af de vigtige emner, jeg gerne ville have med i maleriet, bl.a. FREEDOM, Fællesskab, Verdensmål, USA, Fear Eats The Soul, LOVE og sætningen: HUSK DU ER VIGTIG!

Således kommer vi rundt om det fornemt detaljerede værk, der i virkeligheden måler 2,5 x 2 meter, og nu indgår i samlingen på Øregård Gymnasium.

Naturens stærkere kraft

Maria Engholms nordiske farvepalet og fokus på naturen giver nogle appetitvækkende værker, som får os til at se nærmere til. Vi opdager så, at egespiren vokser på en skraldebunke, og der flyder plastik i vandkanten, men det genkendelige holder blikket fast.

Kunstneren fortæller om udsmykningen Skuer ind i verden

Maria Engholm har stor tiltro til naturens egen kraft, og lader os se, hvordan elementerne får overtaget.

Indadtil fokuserer hun på relationer mellem omverden, krop og nuet, og fascineres eksempelvis af performancekunstneren par excellence, Marina Abramovic, der opfordrer os til at se i spejlet og hvordan vi kaster skygger – Look at your Reflection, siger hun.

Ungdommen på Øregård Gymnasium har i hvert fald fået et storslået værk at spejle sig i med Maria Engholms aktuelle udsmykning.

… … …

Øregård Gymnasium
Gersonsvej 32 – 2900 Hellerup
Permanent udsmykning

Af Inge Schjødt, komkunst.dk
Publiceret: Kunstavisen.dk – april 2024
Klik ind på illustrationerne og se dem i en bedre version

Skuer ind i verden – nu på Øregård Gymnasium

Motivet til Øregård – her i Giclee-tryk, limited edition

 

Udgivet i Uncategorized.

Skriv et svar