Metamorfoser ved nat og ved dag – Torben Thim

Torben Thim – Klippede former

Atelierudstilling på Rosenplanteskolen i Løve med Torben Thims egne værker

Nogle kunstnere besidder en palet af talenter fra forskellige faglige felter, der får vekslende fokus i livets løb. For snart 45 år siden skifter Torben Thim atelieradressen i København ud med et stråtækt bondehus i Løve på Vestsjælland, midtpunktet i en usædvanlig rosenplanteskole, skabt af den aldrende rosenkender Valdemar Petersen (1901-1986).

Torben Thim, der er blevet grebet af roserne og deres vidtspændende fortællinger, flytter ind på sin 33 års fødselsdag i 1979, og tager videreførelsen af den historiske rosensamling til sig. Arkitektur- og filosofistudier bliver sammen med tegne- og malerkunsten ikke lagt helt på hylden, men må for en tid sættes i anden række.

Kunsten, som han skabte fra midten af 1970’erne med udstillinger på Charlottenborg og på Den Frie i godt selskab med blandt andre powerparret fra Birkerød, maleren Bent Stubbe Teglbjærg og keramiker Conny Walther, kalder igen og igen.

Den snart 78-årige Torben Thim har netop åbnet Planteskolens glashus og atelierbygning for en udstilling af egne værker.

Hvad byder vi Jorden?

Torben Thim – installation

En installation af ti glascylindre er det første, man ser. Hver af dem er fyldt til randen med håndstore og mindre objekter, som enhver anden ville have smidt i skraldespanden. Kontrasten er markant i forhold til Glashusets Clematis og italienske terracotta.

– Det begyndte med et barns glemte hårspænde, og derefter smed jeg lommens overflødige dimser samme sted hen. Over ti år er der akkumuleret utallige stumper.

– Hvad bliver det ikke til for vores Jord, når flere milliarder forbruger på den måde? spørger Torben Thim.

Nattens drøm er dagens motiv

I malerierne møder vi en blanding af abstraktioner og figurative elementer, nogle med reference til havekunsten, som de to motiver med Topiaries, rundt klippede former, set i en tysk specialplanteskole.

I en serie motiver med kvindekroppe har modellerne røde, næblignende masker for ansigtet?

– Kvindens væsen er for mig et mysterium. Det har jeg altid ønsket at afsløre, men jeg har aldrig kunnet male mig frem til hendes ansigt. Der kommer en maske på undervejs, fortæller han.

Torben Thim – Den korsfæstede

Kristendommens korsfæstede Kristus er et tilsvarende mysterium i kunstnerens motivverden.

Allegorier fra litteraturen og gedigent indrammede rene, maleriske abstraktioner optræder side om side i en farvepalet, skabt på gehør.

– Når jeg sætter mig i min malestol og griber om malekrykken – om jeg har smerter, bekymringer eller et sind fyldt af glæde, så går der snildt 6-8 timer i den særlige tilstand af fordybelse. Det er metamorfose i farver!

Vi tror ham på hans ord. 

… … …

Rosenplanteskolen Løve
Plantevej 3 – Høng
Frem til 1. juni 

… … …

Af Inge Schjødt, komkunst.dk
Publiceret: Kunstavisen 5 / 2024 – maj 2024 

… … …

 

Af Torben Thim

 

Udgivet i Uncategorized.

Skriv et svar