Rummet // Danskeren // Mennesket – Wandel / Mogensen

Danskeren i rummet
Kunstavisen 5 / 2024

Maria Wandels store portræt af den danske astronaut Andreas Mogensen går én under huden

Vægtløst svæver han dig i møde, den danske astronaut Andreas Mogensen på billedkunstner Maria Wandels markante portræt. Det er malet på glas og belyst indefra i den specialfremstillede, dybe, boksramme af mahogni, tappet sammen af ahorn og forsynet med et element af uendelighed – den såkaldte Infinityboks – midt i billedet.

Det måler 210 x 150 cm, og man skal bestemt møde det billede i virkeligheden.

På den ene side af glasfladen har Maria Wandel skabt en farverig, abstrakt baggrund, der indeholder glimt af universet, som Andreas Mogensen har set og sendt til Jorden på sin 199 dage lange færd på Den Internationale Rumstation.

Kunstneren har her transformeret reminiscenser af Andreas Mogensens videoer, set fra hans yndlingsrum Cupola med maleriets akrylmaling og spejlglas på en måde, der får beskueren til at gå på opdagelse i værkets mange lag. Hist og her anes et landskab, måske en af de 16 daglige solopgange og -nedgange, som rumstationen gennemløb på jorddøgnets 24 timer.

Et anderledes astronautportræt
På forsiden af den tunge glasflade har Maria Wandel skabt et vellignende, men overraskende portræt af Andreas Mogensen.

Vi møder ham i et eftertænksomt øjeblik, i et frikvarter uden PR-smilet og uniformens glamourøse emblemer. I stedet holder han med en vis alvor den gådefulde Infinityboks, formet i 3D af spejle, lys og en cirkel af bladguld. Her er symbolet på det, det hele handler om – opdagelserne, forskningen, menneskets uendelige længsel efter at få overblik over universet – dets skabelse, og alt hvad der mon må være derude.

Portrætafsløring på Frederiksborg 2024

Med sin på én gang abstrakte og konkrete tilgang har kunstneren formået at give os et værk at undres over. Vi inviteres med i rummet og inspireres til at dele astronautens og videnskabsmandens urtrang til at opdage og undersøge. Det flerdimensionelle forlener det klassiske portræt med et element af den teknologi, vi præges af i dag. Det ajourfører hermed kunsthistorien.

Universets gåde
Værket blev afsløret af hovedpersonen selv og kulturminister Jakob Engel-Schmidt 4. maj i Frederiksborg Nationalhistoriske Museums Portrætgalleri, efterfulgt af et offentligt arrangement i Riddersalen, hvor børn og voksne kunne opleve at komme tæt på den verdensberømte dansker, som gerne delte sin veneration for Jorden og fremtiden i rumforskningen.

På Frederiksborg Nationalhistoriske Portrætgalleri var alle så starstruck, at kunstneren end ikke blev nævnt i velkomsten. Så meget mere velfortjent var klapsalverne til Maria Wandel ved præsentationen i Riddersalen, hvor hyldesten bekræftede portrættets berettigelse.

Frederiksborg ∙ Det Nationalhistoriske Museum
Frederiksborg Slot – Hillerød
Permanent i portrætsamlingen

Af Inge Schjødt, komkunst.dk
Publiceret: Forsideartiklen på Kunstavisen 5 / 2024 – maj 2024
… … … 

Lisa Bjerregaard i forgrunden – Andreas Mogensens Mor genkendte glimt i udstillingen

Børnene tegnede, mens voksne fortalte i Riddersalen 4. maj 2024

 

 

 

 

 

 

 

Detalje med spejl

 

Møbelsnedker Asger Mahnecke Traelala, 2024

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

.. … …

PS: Møbelsnedker Asger Mahnecke har lavet rammen i mahogni og ahorn
– Læs mere hos Traelala 

Foto: det færdige portræt krediteres
Frederiksborg ∙ Nationalhistorisk Museum.
Jonathan Damslund 

Fotos fra afsløringen af Inge Schjødt, komkunst.dk

 

 

 

Udgivet i Uncategorized.

Skriv et svar