Maleren Tonie fylder 80 år

Af Tonie - Den gyldne hest, olie på lærred, 1981.

Af Tonie – Den gyldne hest, olie på lærred, 1981.

Et Hjerteligt Tillykke skal lyde for maleren, billedkunstneren Tonie, som utroligt nok runder 80 år i dag, den 18. august 2016. Din livsgnist og energi har dog ingen alder, så selve tallet kan vi gå hurtigt hen over.
Født ind i en familie af kunstnere, opvokset med Bedstefar Johan Jacobsens pastelfarvekridt som legetøj og far Fritz Jacobsens mange malerier, produktioner og idérige forretningsvirksomhed i blodet, så var livsbanen kridtet op, men du valgte den selv, som du siden har valgt dine egne veje på kunstscenen.
Skæbnen har givet dig ’noget at male af’ op gennem årtier med frigørelse i familiestrukturer, i kvindens rolle og position, i litteraturen, hos punkerne og den ungdomskultur, i sportens verden og storbyens puls. Alt sammen tidens aktuelle temaer, du har behandlet i din kunst sammen med fine portrætter, fortolkninger af myter, blomstermotiver, badebillederne, samt lyset, havet og dit elskede Skagen.
Skæbnen har også villet en betydelig del ugunst: sådan udbrød der f.eks. typografstrejke ligesom du åbnede en stor soloudstilling med Afrodite-serien, så der kom ingen anmeldelser. Et kedeligt fald forhindrede dig i at overvære præsentationen af en stor offentlig opgave – S-togsfriserne, som til dato må være den mest sete eksponering af dine visioner: Heart2Heart, som igennem et års tid kunne ses af 300.000 par øjne pr dag i de københavnske S-tog – et projekt, som din elev Jan Christensen arbejdede med på, og undertegnede var fødselshjælper for. Heart2Heart bestod af seks lange motiver, med enkle, almene tegn og fortællinger, placeret i S-togene til inspiration for passagererne for en god oplevelse på rejsen. En hyldest til livsglæden!

Livsglæden, farveglæden, viljen og hjerteblodet for kvalitet er dit kraftfelt, din levende reaktor. Det gælder om at holde sig GLAD, siger du, og understreger den enkeltes perspektiv og mulighed for at vælge fra og til i dagligdagen, i livet alt i alt. Trods de seneste næsten 20 års smertehelvede fra den tragiske trafikulykke, som ramte os i 1996, så har du holdt fast ved din gnist, din energi, og har givet den videre gennem dine værker, dine tanker og dit klassisk, dannede væsen. Selv smerteerfaringerne har du kunnet bruge som afsæt for undervisning, illustrationer og et nyligt udsmykningssamarbejde på Rigshospitalet.
Du har gennem årene været og er bestandig til inspiration gennem utallige telefonsamtaler, udstillingssamarbejder, venskab og samvær i det private regi.
Hjerteligt Tillykke med fødselsdagen, kære Maler, og TAK! Du har lært mig meget.

Kærlige hilsner
Inge Schjødt
komkunst.dk

Mere om Tonie som maler – se Om Tonie og HEART2HEART

Udgivet i Uncategorized.

Skriv et svar