Svimlende verdener – Adam Saks

We Are The Human Waterfall – Adam Saks 200×240 cm

Adam Saks, der bor og arbejder i Berlin, udstiller solo hos nyåbnede Galerie MøllerWitt i København

Har du prøvet at dykke, og se en fiskestime nedefra?
En forunderlig akt, som jeg genoplever ved synet af malerierne af danske Adam Saks hos Galerie MøllerWitt i Bredgade i København.

Galleriet har nyligt flyttet lokaliteten fra Aarhus til København, og bringer en række velanskrevne kunstnere med til hovedstadens publikum, heriblandt Adam Saks, som til dagligt bor og arbejder i Berlin.

Dyk med under vandspejlet
En helt igennem fascinerende oplevelse, det er det første dyk ind i udstillingen, der bærer titlen We Are The Human Waterfall.

Den dybblå farve, de hvirvlende bevægelser af alt omkring.
Anatomiske udsnit af menneskekroppe, som set i undervandsglimt.
Og fund af noget, der ligner velkendte objekter i en helt surreel sammenhæng.
Lysende, gopleagtige fossilblomster, en hullet støvle og et fabelhus bølger i en kaotisk strøm sammen med sørgmodige maskeansigter ind mod beskueren. I baggrunden anes Jordnedgangen for den blå planet.

Adam Saks – Flood 2019

– Udstillingens tretten værker følger samme tematik i olie, akvarel med mere.

Adam Saks er født 1974, og uddannet på Det Kgl. Danske Kunstakademi med afstikkere til Hochschule der Künste i Berlin. Blandt sine forbilleder nævner han læremestrene Svend Wiig Hansen, Claus Carstensen, Bernd Koberling, men også enkelte amerikanske kunstnere.

På paletten har han både maleriske og grafiske færdigheder, som eksempelvis linoleumssnit, som han her bringer ind i de sitrende motiver, der kantes af løsrevne bogstaver fra værkseriens titel.

Inspirationskilder er tillige folkloristiske ansigtstatoveringer og naturstudier i tropiske neonfarver, der danner glødende mønstre mod det mørke verdensrum. 

De betydelige formater byder på et på én gang frygtindgydende og svimlende skrøbeligt univers, der spejler såvel en indre som den ydre verden, anno 2019.

Ude og hjemme
Selvom Adam Saks er en sjælden udstiller i København, blot med Schäfer Grafisk Værksted i Nansensgade, Galleri Christoffer Egelund og hedengangne Galleri Veggerby på listen, så er han et anerkendt navn på såvel den danske som internationale kunstscene med talrige udstillinger rundt i Europa og USA.

Adam Saks – Gaze 2019

– Adam Saks har bl.a. modtaget Kjell Nupens Mindelegat 2016, og er repræsenteret på Statens Museum for Kunst, Kunsten i Aalborg, ARoS Aarhus Kunstmuseum, Museum Sønderjylland, Malmö Konstmuseum, Nordiska Akvarellmuseet Sverige, Zabludowicz Collection London, EMMA Espoo Museum of Modern Art Finland, for blot at nævne nogle. 

– Men nu er de i hovedstaden, hans imponerende billeder, og ingen gengivelse yder dem retfærdighed, hvorfor et besøg hos Galerie MøllerWitt i Bredgade i København varmt anbefales.

Galerie MøllerWitt
Bredgade 67, 1260 København K
Frem til 14. december

Af Inge Schjødt / inge@komkunst.dk
Publiceret: Kunstavisen Online december 2019

Adam Saks – Orbit 2019

Udgivet i Uncategorized.

Skriv et svar