KÜLLI SUITSO

Estiskfødte Külli Suitso inviterede i 2017 komkunst.dk til et samarbejde, som glædeligvis er fortsat.

I foråret 2014, hvor Ruslands invasion af den ukrainske halvø Krim indtraf, blev Külli Suitso grebet af hjelme som element i sin kunst. Det kom der en betydelig værksuite ud af på ca. fyrre malerier i olie på lærred, samt grafik, en video og flere installationer med hjelme. Værkerne har været vist på gallerier i ind- og udland, samt på Estlands Krigsmuseum.

Værksuitens arbejder fra perioden 2014 – 2017 blev samlet i bogen Hellmets between peace and war, 2017. 

Külli Suitso at Tartu Art House - Preparations, Helmet Vol 3. Solo, 2017.

Külli Suitso at Tartu Art House – Preparations, Helmet Vol 3. Solo, 2017.

I sommeren 2017 fejredes udgivelsen af bogen Hellmets between peace and war, redigeret af den estiske filmdokumentarist Imbi Paju.
Bogen indeholder foruden gengivelse af værkerne en række tekstbidrag fra forfatter og filminstruktør Imbi Paju, den tidligere estiske præsident Toomas Hendrik Ilves, den finske FN-ambassadør, minister Elisabeth Rehn, Enel Melberg – svensk forfatter og bådflygtning, Mary Jordan – amerikansk borgerretsforkæmper, Harry Liivrand – estisk kunstanmelder samt fra Danmark teolog Christian Højlund og undertegnede, kunstformidler Inge Schjødt. 

I forbindelse med bogens udgivelse i juli 2017 besøgte jeg universitetsbyen Tartu i Estland, hvor kunstneren udstillede, og hvor hun er født og uddannet på Tartu Universitet. Det blev et interessant møde med estisk kultur og historie, og ikke mindst menneskene, som kun få millimeter under huden fortsat har sporene efter 2. verdenskrig og den sovjetiske besættelse af landet, som varede frem til 1991.
Külli Suitso er vokset op med massiv propaganda, skydeundervisning i skolen og et humør, hvor den sorteste humor er nødvendig for den mentale overlevelse. Külli Suitso har malet og tegnet siden hun var 10 år, og har en uddannelse som billedkunstner og kunstpædagog. I dag bor hun i Middelfart i DK og underviser på Aarhus Kunstakademi. 

Hellmet BETWEEN PEACE AND WAR, af Külli Suitso, udgivet 2017

Hellmet BETWEEN PEACE AND WAR, af Külli Suitso, udgivet 2017

I foråret 2018 havde Estland 100 års Nations Jubilæum.
Det blev fejret med bl.a. en dobbeltudstilling – TABLE FOR TWO – i Bredgade Kunsthandel i København, hvor Külli Suitso udstillede sammen med billedkunstner Jonna Pedersen. Begge benyttede MAD som element i deres kunst.

Jonna Pedersen havde også i 2017 udgivet katalog over sin værksuite, Brændende Kærlighed – Dansk madkultur ifølge Jonna Pedersen. 

I 2019 udstillede Külli Suitso serien MISSA // MESSE hos Ebeltoft Kunstforening, og udstillingen er omtalt her – ligesom hun flere gange har deltaget på gruppeudstillinger hos Bredgade Kunsthandel i København. Hun er desuden repræsenteret af Galleri Progress, Hundslund ved Horsens.

Her på komkunst.dk findes flere artikler om kunstneren, bl.a.
Portrættet af Külli Suitso Fasanen mellem hjelmene, publiceret i Kunstavisen i 2017. 
Fortællingen Bjørnen sover i Art House Estonia – Kunstavisen.dk august 2017
Hjelme og tallerkner til bords i Bredgade – kuratoren introducerer Table for Two – her
Livslyst og lovsang – Missa-serien i Ebeltoft Kunstforening, Kunstavisen 10/2019 – her
Om hendes nyeste værker i serien SECRET Garden: 
Mysteriet findes – Külli Suitso  Kunstavisen.dk – december 2021 
Krigen i Ukraine, marts 2022 – Mellem fred og krig – Külli Suitso smerteligt aktuel

Læs mere her: Kÿlli Suitso – billedkunstner

Skriv et svar