KÜLLI SUITSO

Estiskfødte Külli Suitso har inviteret komkunst.dk til et samarbejde, aktuelt om billedsuiten Hjelme/Kiiver.

Siden marts 2014, hvor Ruslands invasion af den ukrainske halvø Krim indtraf, har Külli Suitso været grebet af hjelme som element i sin kunst. Det er der kommet en betydelig værksuite ud af på ca. fyrre malerier i olie på lærred, samt grafik, en video og flere installationer med hjelme. Værkerne har været vist på gallerier i ind- og udland, samt på Estlands Krigsmuseum.

Værksuitens arbejder fra perioden 2014 – 2017 er samlet i bogen Hellmets between peace and war, 2017. 

Külli Suitso at Tartu Art House - Preparations, Helmet Vol 3. Solo, 2017.

Külli Suitso at Tartu Art House – Preparations, Helmet Vol 3. Solo, 2017.

I sommeren 2017 fejredes udgivelsen af bogen Hellmets between peace and war, redigeret af den estiske filmdokumentarist Imbi Paju.
Bogen indeholder foruden gengivelse af værkerne en række tekstbidrag fra forfatter og filminstruktør Imbi Paju, den tidligere estiske præsident Toomas Hendrik Ilves, den finske FN-ambassadør, minister Elisabeth Rehn, Enel Melberg – svensk forfatter og bådflygtning, Mary Jordan – amerikansk borgerretsforkæmper, Harry Liivrand – estisk kunstanmelder samt fra Danmark teolog Christian Højlund og undertegnede, kunstformidler Inge Schjødt. 

I forbindelse med bogens udgivelse i juli 2017 besøgte jeg universitetsbyen Tartu i Estland, hvor kunstneren udstillede og hvor hun er født og uddannet på Tartu Universitet. Det blev et interessant møde med estisk kultur og historie, og ikke mindst menneskene, som kun få millimeter under huden fortsat har sporene efter 2. verdenskrig og den sovjetiske besættelse af landet, som varede frem til 1991.
Külli Suitso er vokset op med massiv propaganda, skydeundervisning i skolen og et humør, hvor den sorteste humor er nødvendig for den mentale overlevelse. Külli Suitso har malet og tegnet siden hun var 10 år, og har en uddannelse som billedkunstner og kunstpædagog. I dag bor hun i Middelfart i DK og underviser på Aarhus Kunstakademi. 

Hellmet BETWEEN PEACE AND WAR, af Külli Suitso, udgivet 2017

Hellmet BETWEEN PEACE AND WAR, af Külli Suitso, udgivet 2017

I foråret 2018 havde Estland 100 års Nations Jubilæum.
Det blev fejret med bl.a. en dobbeltudstilling – TABLE FOR TWO – i Bredgade Kunsthandel i København, hvor Külli Suitso udstillede sammen med billedkunstner Jonna Pedersen.
Begge benytter MAD som element i deres kunst. Jonna Pedersen udgav også i 2017 katalog over sin værksuite, Brændende Kærlighed – Dansk madkultur ifølge Jonna Pedersen.
Udstillingen Table for Two – Estonia 100 åbnede 1. marts 2018 i Bredgade Kunsthandel.

Her på komkunst.dk findes portrættet af Külli Suitso Fasanen mellem hjelmene, publiceret i Kunstavisen i 2017  
og fortællingen Bjørnen sover i Art House Estonia.

Læs mere her: Kÿlli Suitso – billedkunstner

Skriv et svar