Noget om lys – Külli Suitso

Külli Suitso – mellem roser

Külli Suitso fylder 50 år
Snart – nærmere bestemt 2. juli 2024 fylder den herboende, estiskfødte billedkunstner og kunstpædagog Külli Suitso 50 år. Hun er født og opvokset i Tartu, og uddannet i maleri og kunstpædagogik fra Universitetet i Tartu.

Herhjemme er hun kendt af mange som en skattet underviser, på bl.a. Aarhus Kunstakademi.

Få kunstnere kan som Külli Suitso arbejde med lyset – og med håbet, selv, når hun arbejder med dystopiske, militære hjelme.

Bogen Hellmet between Peace and War, redigeret af filmskaberen Imbi Paju, blev i 2017 en milepæl i værkserien med hjelme, der startede efter det russiske angreb på Krim-halvøen i 2014 og optog hendes lærreder en årrække.

I 2019 blev det til Missa-suiten med gennemsigtige hjelme fyldt af livstegn, som debuterede på Tinghuset i Ebeltoft, og herefter fulgte Secret Garden. Senest har hun skabt en unik billedserie, inspireret af Højsangen og af kinesisk poesi.

Külli Suitso, der er bosat udenfor Middelfart, er medlem af BKF og Den Fynske Forårsudstilling, og har siddet i dommerpanelet på flere censurerede udstillinger.

Külli Suitso på SAK – Secret Garden

Hun har medvirket på Vestjyllandsudstillingen i Tistrup, hun udstiller bl.a. hos Galerie Progress i Hundslund ved Horsens og hos Davis Gallery i København.

Sidst på året åbner en retrospektiv udstilling i Kunsthuset i Tartu og sætter en ny milepæl på hendes første halve århundrede på kunstscenen.

Foreløbig Tak! Og Tillykke med den runde fødselsdag!

… … …

Af Inge Schjødt, komkunst.dk
Publiceret: Kunstavisen 6 / 2024 – juni 2024

Bogen med de første Hellmets, 2017 

Udstilling i Tartu 2017

 

Udgivet i Uncategorized.

Skriv et svar