Brændende Kærlighed

Som Vor Mor lavede det - Af Jonna Pedersen, 134x170 cm, akryl på lærred.

Som Vor Mor lavede det – Af Jonna Pedersen, 134×170 cm, akryl på lærred.

Billedkunstner Jonna Pedersen ser det upåagtede og bringer dig tilstede i tilværelsen med tolkninger af hverdagens ikoner

Det begyndte med en gulvklud, fæstnet fuldstændigt uprætentiøst med sikkerhedsnåle på en tekstil-og papir-collage. Eller, nej, det begyndte faktisk med en artikel i Berlingske Tidende i sensommeren 2006, om billedkunstner Jonna Pedersens malerier af Jørgens Autohal, udstillet i København. Jonna Pedersens frimodige tilgang til at male det rå autoværksted fascinerede mig, og hendes materialevalg til tekstilcollagerne, som var med på Forårsudstillingen på Charlottenborg 2005, fascinerede mig. Siden 2007 har jeg fulgt Jonna Pedersen og har nydt gode samtaler om kunst og hverdag i Atelier legeHUSET i Rødovre. Her i juni-juli 2017 er Jonna Pedersen udstillingsaktuel i Thy med værkserien Brændende Kærlighed – der handler om danske middagsretter og madens betydning i hverdag og kunst.

Frokosten - af Fritz Syberg, olie på lærred, 1906.

Frokosten – af Fritz Syberg, olie på lærred, 1906.

Ved Frokosten
– For mig er madkultur et oplagt emne for samtidskunsten. Mad er en del af vores identitet og er forbundet med en masse fortællinger, mener Jonna Pedersen, som i flere værksuiter har dyrket genren stilleben.
– Jeg havde fortolket ikoniske emballager, fx Kæmpe Pålæg, melposen Gluten Flour, Ga-jol, Heinz Ketchup, Nutella, Familiebudding. Efter et møde med Fritz Sybergs Ved Frokosten gik jeg hjem, tilberedte min egen frokostopstilling, anrettede tallerkenen og dækkede bordet for at få det hele med. Derefter malede jeg opstillingen, som jeg så den. Jeg tog maden ud af emballagen, og blev inspireret til at portrættere kendte, danske middagsretter, som de ser ud. Jeg ønskede at skabe parafraser over kunsthistoriens fantastiske,  overdådige bordopstillinger i en nutidig udgave, baseret på min egen teknik og farvepalet.
Hendes Frokosthyldest til Fritz Syberg er et mindre billede, men nu blev det magtpåliggende, at motiverne kom op i de store størrelser, blev monumentale og maden dermed meget nærværende. Synsfeltet spændes helt ud, så billedet byder på en nærmest kropslig oplevelse, når vi kommer det i møde.

En dansk klassiker - Jonna Pedersen, akryl på lærred, 60x80, 2014.

En dansk klassiker – Jonna Pedersen, akryl på lærred, 60×80, 2014.

Pirring af sanserne
Maden i motiverne er blevet tilberedt efter klassiske opskrifter, og anretningerne har alle stået model i kunstnerens atelier. Jeg har valgt at vise maden oppefra, set på tallerkenen, som om man lige skal til at spise. Jeg har arbejdet intenst med at få det sanselige frem gennem detaljerne. Alle risene i retten boller i karry er med. De kulørte sukkerkugler er tydelige på hindbærsnitten, og karsen på smørrebrødet med roastbeef er også gengivet ganske tydeligt. Det må gerne kalde mundvandet frem! Jeg vil gerne nå frem til at billedet berører med en opløftende oplevelse, som pirker til sanser og erindringer. Processen har inspireret mig selv til at skrive prosadigte om mad, fortæller Jonna Pedersen.

Kompanis – et madfællesskab
Udstillingen Velbekomme! finder sted i samarbejde med Corner-kunstneren Lars Heiberg og smørrebrøds-encyklopædist Jesper Aabille, som også fokuserer på madens lag af betydninger. Den kan ses frem til 9. juli i Kunstforeningen Det Ny Kastet i Thisted. Udstillingen rummer godt 30 af Jonna Pedersens malerier og 12 collager. Værkserien er netop udgivet i et katalog, der har form som et helt lille opskriftshæfte i bedste Karoline-stil.

Brændende Kærlighed - af Jonna Pedersen 2017

Kunsten vælger kunstneren
Omkring årtusindskiftet 2000 valgte kunsten Jonna Pedersen, og viste hende, at hvis livet skulle have mening og mål, så var det kunsten, der skulle være hendes livsbane. Hun skiftede spor fra reklamebranchens heftige tonus til en uddannelse på Bjørn Ignatius Øckenholts Billedskole og inspiration i givende værkstedsfællesskaber. På en rejse til New York fik Jonna Pedersen øje på byens gader og facader, og malede løs, da hun kom hjem. Motiver fra New York, fra Jyllingevej og Husum Torv kom til, sammen med udstillinger i New York og Barcelona, og processen blev yderligere stimuleret af bogen København Con Amore af Søren Ulrik Thomsen og Jokum Rohde. Jonna Pedersen leverede i 2007 en udsmykning til Finansforbundet på Christianshavn med bl.a. Lagkagehuset og værtshuset Eiffel Bar på setlisten.

Præstationen Brændende Kærlighed føjer Jonna Pedersens kunstneriske arbejde ind i verdenskunstens lange tradition for at gengive hverdagens energi og historiefortælling via stilleben-genren. Det mestrer kunstneren i dag i en personlig koloristisk stil, der refererer til konstruktivismen i den amerikanske udgave ved blandt andre Stuart Davis, som kan ses på Whitney Museum og MoMa i New York med collager og emballagemotiver, malet endnu før Warhols forbrugerisme kom på lærred.

Sommertid - Jonna Pedersen, akryl på lærred, 60x80 cm, 2014

Sommertid – Jonna Pedersen, akryl på lærred, 60×80 cm, 2014

For Jonna Pedersen handler det ikke om popkunst eller reklame, men om en undersøgelse, en dokumentation og fortolkning af kulturelle tidsbilleder, udtrykt bl.a. i værkserien Etikette, i stribevis af bymotiver, i serien om danske måltider og senest med tolkninger af Grøn Cecil og andre minderige cigaretpakker, omsat i Jonna Pedersens karakteristiske, farvestærke palet. Det er en begejstring for det upåagtede, som kalibrerer kunstnerens optik. Det er en fornemmelse for det nære, hvor humoren ligger i ske med alvoren, som er grundslaget i Jonna Pedersens tematik. Jonna Pedersens kunst får os til at se på det, vi kender med nye øjne, til at genfortælle livshistorier, og mærke, hvor vi kommer fra.

Til 9. juli – Velbekomme! Kunstforeningen Det Ny Kastet, Store Torv, 7700 Thisted
www.detnykastet.dk
www.jonnapedersen.dk

Glimt fra en Samling - værker af Jonna Pedersen, midterst 'Kasseliv', Charlottenborgs Forårsudstilling 2005.

Glimt fra en Samling – værker af Jonna Pedersen, midterst ‘Kasseliv’, Charlottenborgs Forårsudstilling 2005.

Samtale med kunstneren, Kunstavisen 06/2017
Af Inge Schjødt
inge@komkunst.dk
tel 29 64 92 21

Læs også – fra Kunstliv.dk 2016
Pop – Guldkorn og Urbane fortællinger

Udgivet i Uncategorized.

Skriv et svar