Hvad hænder skabte // Hvor går vi hen? – Stine Ring Hansen

Billedhugger Stine Ring Hansen ved arbejdet med busten af Lise Nørgaard

Billedhugger Stine Ring Hansen ved arbejdet med busten af Lise Nørgaard

Udstillingen fortsatte: Bronzeudstillingen af billedhugger Stine Ring Hansen blev så stort et tilløbsstykke, at den blev forlænget med tre uger. Over 1.600 gæster besøgte  udstillingen på Fortunfortet 18. august – 30. september. 

Af Inge Schjødt // inge@komkunst.dk 

Til hverdag passeres Stine Ring Hansens værker landet over fra Skagen til Rødbyhavn af et stort publikum. Kunstavisen mødte hende i Raadvad Bronzeværksted op til fejringen af hendes 25 års jubilæum.

Billedhugger Stine Ring Hansen har netop rundet de 50, og fejrer nu sit 25 års kunstnerjubilæum med en stor retrospektiv udstilling. Udstillingen har hun fundet en ganske unik ramme til. Den finder sted et stenkast fra hendes værksted, nemlig i det gamle, militærhistoriske bygningsværk Fortunfortet, hvor de rå mure og tidens tand skaber en helt særlig stemning omkring kunstnerens bronzeskulpturer.

Historien om de 100 mænd
Fortunfortet er opført i 1892 som en del af Københavns Befæstning, der folder sine beskyttende vinger om Hovedstaden med Vestvolden som rygrad og moser, kanaler og batterier fordelt til lands og til vands fra Taarbæk i nord til Mosede Fort i syd. Her lå under 1. Verdenskrig 100 mand, som var med til at grave og udbygge befæstningslinjen, og dem hylder kunstneren på jubilæumsudstillingen med et stedsspecifikt værk. 

Hvad hænder skabte // Hvor går vi hen? De 100 Mænd af SRH, 2018

Hvad hænder skabte // Hvor går vi hen? De 100 Mænd af Stine Ring Hansen, 2018

– Med skulpturen 100 Mand, der refererer til Fortunfortet, vil jeg fremkalde erindring om de soldater, som dengang gravede forsvarslinjerne.
– Vi har brug for at sanse, at vi er forbundet med fortiden og fremtiden, og er en del af fællesskabets nødvendighed. Med de her historiske rammer ledes tankerne videre end det aktuelle NU-rum i den enkelte, fortæller Stine Ring Hansen. Udstillingens titel, som også er overskriften på denne samtale, sætter således ikke kunstnerens egne, talentfulde hænder eller karrierevej i fokus. Der er mere, der er mening og sammenhæng, som Stine Ring Hansen gerne vil åbne hjertet for og øjne på hos dem, der træder nærmere.

Livet er en morgengave
Stine Ring Hansen bor midt i det eventyrlige Raadvad nord for København og fremstiller sine store og små bronzearbejder i den gamle knivfabriks kulturhistoriske rammer. Som barn har Stine Ring Hansen tegnet og malet under vejledning af sin far, konservator og maler Erik Ring Hansen. Nogle år arbejdede hun som faderens assistent ved restaurering af kirker for Nationalmuseet, lærte forskelligt håndværk, og malede. Men det var i bronzeværkstedet, at hun fandt sin metier. Eventyret slog ud i lys lue, da hun for godt 25 år siden traf kunstneren Steffen Lüttge, grundlægger af Raadvad Bronzeværksted, der blev hendes inspirator, læremester og partner. De fandt et fælles fodslag. Mange kunstnere vil kende Lüttge som en energisk formand for BKF – Billedkunstnernes Forbund, hvor han ihærdigt arbejdede for ordentlige vilkår.

De mange fuglesving, der sker
På Skagen står en stolt svane til minde om kunstneren Axel Lind, der stiftede Grenens Museum. I Rødbyhavn står skulpturrækken Fugleflugt på fem granitsteler ned gennem hovedgaden og regulerer trafikken i byen. Rundt på landets reklamebureauer står eftertragtede Rambuk-priser, og internationalt står 15 buster af ingeniøren Haldor Topsøe, for det var Stine Ring Hansen, der blev kaldet til at udføre dem.

– Af mærkelige grunde, sker der nye ting, når man tror på det! Jeg har ofte fulgt min intuition. Og det virker! Vandet flyder derhen, hvor det skal, fastslår Stine Ring Hansen. Og flere af historierne bag hendes værker bekræfter det. F.eks. fortællingen bag busten af forfatteren og journalisten Lise Nørgaard. Ideen til busten af Matadors mor opstod med nyheden om, at der var et Korsbæk kvarter på vej til Bakken. Der endte skulpturen nu ikke. Den kom på Det Nationalhistoriske Museums portrætsamling på Frederiksborg Slot til stor ære og glæde. 

Den Grimme Ælling - af Stine Ring Hansen

Den Grimme Ælling – af Stine Ring Hansen

Eventyrene af H.C. Andersen har været en levende inspiration, og billedhuggeren har udført flere værker ud fra denne næsten uudtømmelige kilde, bl.a. Kærestefolkene, Konen med Æggene, Tommelise og for nyligt også en buste af forfatteren. 

Til Odenses internationale satsning, den fornemme H.C. Andersen Literature Award er det Stine Ring Hansen, som har udført prisstatuetten Den Grimme Ælling, som bl.a. er blevet overrakt til J.K. Rowling, Isabel Allende, Salman Rushdie, og i år går til A.S. Byatt. Der kommer helt sikkert flere eventyr fra kunstnerens hånd.

Ta’ nye øjne på
– Jeg ville ønske, at folk ville nyde livet lidt mere. Alt det måleri, vi oplever i samfundet og i skolen, det resulterer i, at mennesker ikke får lov til at bruge de evner de har, hvis de som pligtmennesker bøjer sig for strømlining og krav.

Ta' dine nye øje på - workshop ved Stine Ring Hansen

Ta’ dine nye øje på – workshop ved Stine Ring Hansen

– Det ligger mig meget på sinde at byde på sanselige oplevelser, både til voksne og til børn. Børn hungrer efter at udtrykke sig kropsligt og formmæssigt.
– Derfor er der på udstillingen også værkstedsaktivitet, hvor de besøgende får mulighed for at skabe deres egen skulptur i ler eller voks.
Vi har inviteret kommunens skoleklasser. Her er masser af inspiration til både billedkunst, matematik, dansk og historie, fortæller Stine Ring Hansen. 

[ Fantasi er at forestille sig noget som enten kunne findes eller slet ikke findes. Fantasi er en væsentlig del af al kreativ skaben indenfor både kunst og videnskab. Det er kun mennesker (og måske nogle chimpanser) der har fantasi. Fantasi fordrer evnen til at se ting for sig, der ikke findes og evnen til at opstille hypoteser om, hvad der kunne ske, hvis man foretog sig noget anderledes end man har gjort før
lyder definitionen i den Store Gyldendalske Encyklopædi. ]

Selv udnytter bronzestøber og billedhugger Stine Ring Hansen sin fantasi, når hun inspireres af livets mange facetter, og kunstneren kan takket være sin enorme energi, sit stilfærdige drive, og sin snilde igen iværksætte noget så ganske anderledes: Denne gang har jubilaren slået porten op til en kanon udstilling på Fortunfortet, som kan ses frem til 9. september. UDSTILLINGEN ER FORLÆNGET TRE WEEKENDER – lø-sø FREM TIL 30. sept.

Af Inge Schjødt // Publiceret i Kunstavisen nr 7 // 2018 

PS. Fortunfortet hører under Lyngby-Taarbæk Kommune. 
Det drives af Fortunfortets Venner, som kan kontaktes her for evt. medlemsskab eller hvis der er interesse for at udstille: Fortunfortets Venner.

Fortunfortets Venner og Stine Ring Hansen tager imod besøg på Fortunfortet frem til 9. september 2018.

Fortunfortets Venner og Stine Ring Hansen tager imod besøg på Fortunfortet frem til og med 30. september 2018.

 

Udgivet i Uncategorized.

Skriv et svar