For et par år siden så jeg Kronprinsesse Mary bære et charmerende, enkelt smykke. En cirkel med sytten forskellige farver, sat grafisk smukt op til en broche. Kort tid efter dukkede FNs 17 Verdensmål op i artikler og nyheder.
– En smuk vision, en stor vision. En vision, der spreder og samler, som store ideer gør det.
At fire ildsjæle på Frederiksberg går sammen om at arbejde for en bedre verden ad kunstens vej, det vakte naturligvis min interesse som kunstskribent, og som kollega til Connie Boe Boss, der har inviteret mig til at anmelde udstillingen GLOBAL GOALS x ART på Cobobobloggen.
– Her er, hvad jeg så en natsort november aften.
Royal Plenty
Jeg så, at verden er rig på muligheder. Faktisk er her Royal Plenty – nok til alle, siger Peter Basse i sit store, kubistisk inspirerede maleri.
Han afviser dog ikke bekymringerne, for systemverdenens kanter kolliderer med det humane, og Skriget stikker frem i bunden sammen med den ostegumlende mus. I overfloden bliver der mere, hvis vi deler. Dilemmaet er, hvad vi vil og tør.
– Et fint værk i sin egen ret, og absolut seværdigt.
Storheden i historiens vingesus og en snert af vemod over umistelige kulturrigdomme får vi at se i Matthew Simmonds skulptur Elevation VIII Mren Cathedral.
– Der er værdighed i arkitekturoplevelsen fra det 7. århundredes Armenien, hvor bygningskulturen overgik vores egen betydeligt på den tid.
Rester af bygningskultur ligger ligeledes til grund for værket Isoleret fænomen af Camilla Nørgaard, som har skabt en strålende assemblage af isoleringsmaterialer og aluminiumsbakker, hæftet med sølvfarvet Gaffa-tape.
Stumperne stammer fra de forfaldne omgivelser på Grønttorvet, hvor kunstneren havde atelier, og der fik øje for, hvad mennesker bor i og spiser af.
– Assemblagens former og overflade bliver man ikke lige færdig med.
Gribende er diplomaten Jan Møller Hansens smukke sort-hvide fotos af arbejdende mennesker i Bangladesh, og Behnaz Larsens malerier af menneskelige vilkår i Krukkerne 1-3., samt Peter Zeleis Man with Keys, Gatekeeper.
– Helt poetiske er fire basrelieffer i fire farver af schweiziske Maja Thommen, tilsammen kaldet Grip.
Det, der rører
Lyden af dryppende smeltevand høres fra Per Sommers smukke titelværk Global Goals x Art.
En installation i form af et gennembrudt isbjerg i rustfrit stål, der samtidig er sin egen miniverden, sit eget økosystem med levende guldfisk og planter.
– Det er et værk, der fanger. Først kan man nyde lyden, men efter nogle minutter går den på samvittigheden. De smelter jo, Polerne.
I hjørnet ved siden af står en dreng med hætten over hovedet og blikket sænket mod en smartphone. Giovanni Da Monreale skaber disse figurer i glasfiber, og planter dem i gadebilledet.
– I alt andet end stilstand, for det er jo dem, det gælder.
I glaskupler og små akvarielignende tableauer svarer tre børn og unge på verdensmålet, der handler om ansvarligt forbrug og produktion.
– Et udtryksfuldt kunstprojekt, udført i samarbejde med Anja Adanir Andersen, der fungerer fint i sammenhængen på Global Goals x Art-udstillingen.
Barnet er også hovedfigur i Anna Laurine Kornums triptykon, Fantasier om havet, der er malet i en stil hentet ud af illustrationernes ekspressive verden, som kunstneren i øvrigt arbejder med.
– Her bevæger vi os over i den mere eksplicit dystre, narrative afdeling, hvor myten om Havets Moder bevæger.
Armen på ryggen i Dystopia
Change is Coming er et dystopisk, og overfladisk betragtet, ganske smukt drømmeland, malet af Maria Engholm, som imponerer i paletten og detaljen.
– Hun løfter op i gulvtæppet, og rækker en ledetråd til beskueren, en sikkerhedsline at følge ind landskabet, der ikke just flyder med mælk og honning, men derimod rystes af klimaforandringernes tiltagende impact.
Tristhed på naturens vegne spores der i skønheden i Bent Holsteins pigmentprint From the Devils Pond – Tortugas, og Tune Andersens installation, Talkin’ Ikarus Diorama Blues.
Yderst tankevækkende er den grotesk smukke Havskildpadde, skabt i gennemsigtig glasfiber og fyldt med skrald i alle lemmer af italienske Thomas Pucci.
Rikke Jacobsens The Legacy of Greed, ørnen med ungen i reden, der også flyder med skrald, vækker, med sin elegante udformning, samvittighedens absolutte ubehag, ligesom Doron Silberbergs plastikædende, keramiske fisk.
Bendt Ulrich Sørensen går planken helt ud med sit politiske manifest Ulighed/Ejendomsret – illustreret ved en plakatagtig, rygende flyvemaskine med teksten E J EN D O M E R T Y V E R I.
Straks mere håbefuld er Benjamin Abanas hvide due og olieblad i Fred 2.0, som i konteksten her, næsten bliver en programerklæring.
Til Tiden
– En øjenåbner var udfordringen for flere af billedkunstnerne, fortæller Tina Lorien, gallerist bag GLOBAL GOALS x ART. Som glaskunstneren Lise Eggers, kom flere til at stille anderledes skarpt på deres egen situation og ansvarlighed i valg af materialer og ressourceforbrug.
Ole Jauch stiller netop ikke skarpt i sine meditativt afdæmpede fotos af vejen foran os. De får os til at standse op og trække vejret. Og de giver lyst til at holde ind til siden, og måske komme tilbage?
Tilbage kan man godt komme, her på udstillingen, som også rummer værker af Giuseppe de Bellis, Jakob Sams, Jonas Lautrop, Kitt Buch, Krestine Harboe og Marina Salmaso.
– Eventuelt kan man tage nogle midler med til at støtte op om Mål 1 Afskaf fattigdom – blandt kunstnerne.
– De udvider perspektiver, de giver os sjælen dråbevis.
– Og de stillede sig parate, da invitationen blev sendt ud til omkring 80 kunstnere af teamet bag: idémanden Kristian Beyer, gallerist Tina Lorien, kunsthistoriestuderende Maria Therming og kunstanmelder, blogger Connie Boe Boss.
– Fremfor snak og Excel-ark måtte FNs 17 Verdensmål formidles til folks følelser, mente Kristian Beyer.
Det har teamet og kunstnerne formået, dels med præsentationen, dels med diskret skiltning ved værkerne, og klart og tydeligt i det informative katalog.
Begivenheden følges op af talks i løbet af udstillingsperioden.
Det er ingen hemmelighed, at det var med en vis skepsis, jeg trådte indenfor på udstillingen Global Goals X Art i Galleri Lorien på Frederiksberg.
– En politisk orienteret udstilling med ikke mindre en 27 deltagende kunstnere – kunne det overhovedet gå godt? Døm selv – udstillingen kan ses frem til 14. december 2019.
Efterskrift
Flere har spurgt teamet bag GLOBAL GOALS x ART, om det er tanken, at udstillingen skal vandre, og vises andre steder? De første har taget ideen til sig. Så får vi se, om det får følger rundt omkring i verden.
GLOBAL GOALS x ART
Gallerie Lorien
Frydendalsvej Frederiksberg
Frem til 14. december
Tekst og foto
Af Inge Schjødt // inge@komkunst.dk
Publiceret: Cobobobloggen, nov. 2019
Klik ind på billederne, og få en lidt bedre billedkvalitet.
Husk, Kunst skal ses i virkeligheden.