Mars og Venus i en krisetid – kilder til Kvindemuseet

Olivia Løvenring – Ståsted

Hvordan påvirker coronakrisen mænd og kvinder?
Det vil Kvindemuseet i Aarhus gerne vide, og beder om at få tilsendt kildemateriale om Coronakarantænens kønnede aftryk

Nogle mærker det direkte, at coronakarantænen gør influx på kønsrollerne i dagligdagen. Gennem pressen fortælles det, hvordan tilværelsen former sig med både stærke og svagere udfald rundt om i familierne.

Nogle steder udløser det kagebagning for hele familien.
Nogle steder vokser frustrationerne og det veksles til vold.

Kunstneriske initiativer
Tilstrømningen til landets krisecentre voksede betydeligt i karantænens første uger. Det fremkaldte ønsket om at vise opbakning og solidaritet hos billedkunstneren Olivia Løvenring, som fik ideen til at forære værket STÅSTED til et krisecenter.

Billedet viser en kvinde, der bærer verdenstræet med styrke, og er tænkt som et velkomstmotiv for hende, der vælger at gøre noget ved sin situation og flytter ind på et krisecenter. I første omgang har Olivia Løvenring åbnet instagramprofilen Lovenring.rooted, hvor man kan følge projektet og vise solidaritet. Det er blot et af flere kunstneriske eksempler på kreative handlinger på coronakrisen i et kønsperspektiv.

Bjørn Eriksen – Orpheus med solbriller

Bjørn Eriksens motiv Orpheus with Sunglases er inspireret af mennesker i en storby, og kvindens udtryk her krævede en hel tube cadmiumrød – (sic!). 

Kvindemuseet indsamler kildemateriale
Det er klart, at en tid, hvor familiens medlemmer så fundamentalt skal ændre vaner og dagsrytmer, den sætter sig spor. Netop de spor ønsker Kvindemuseet at indsamle som kildemateriale til samfundets historiefortælling.

– Vi vil indsamle historier om køn og corona, så de kan blive bevaret for eftertiden. For vi skal kende vores historie for at kunne skabe en bedre fremtid, udtaler Julie Rokkjær Birch, direktør på Kvindemuseet.

Et museum er noget, der handler om dig, mig og os – historisk, aktuelt og fremtiden. Og på Kvindemuseet er fokus at se på vores samfund og fælles kulturhistorie med et kønsperspektiv.
– Coronakrisen har kønnede slagsider, som vi ikke må være blinde overfor.
– Fx dør dobbelt så mange mænd af corona – og dobbelt så mange kvinder udsættes for partnervold under denne lockdown.

Museet som platform og som videns-og forskningsinstitution kan både dokumentere og formidle – men også sætte dagsordener.
Den opgave viger vi ikke fra – heller ikke selvom vi må holde lukket lige nu.

Formålet med værket STÅSTED

– Derfor har vi på Kvindemuseet brug for danskernes fortællinger for at bevare og fortæller historierne om coronaens kønnede slagside for eftertiden, udtaler Julie Rokkjær Birch i Aarhus.

Sådan kan du være med
Har du lyst at deltage i museets arbejde med at kortlægge denne exceptionelle epoke, så er du velkommen til at sende tekst, billeder eller videoer til info@kvindemuseet.dk med fokus på kønnede problematikker fra din hverdag.

Af Inge Schjødt
Publiceret: Kunstavisen Online, april 2020

Klik ind på illustrationerne og se dem i en bedre version:
Olivia Løvenring – Ståsted, kunstværk til et kvindekrisecenter
Bjørn Eriksen – Orpheus with Sunglases, olie på lærred
Olivia Løvenring – Ståsted – Kvindetræet, formål og udsnit 

Kvindetræet, detalje
af Olivia Løvenring

Udgivet i Uncategorized.

Skriv et svar