Taktil differens – Dietrich, Højer, Kjærbye

Dietrich, Højer og Kjærbye i Farum

Tre billedkunstnere udforsker skønheden i det trivielle i Farum Kulturhus

I udstillingen ”REPETITIONER” tager Malone Dietrich, Åse Højer og Kit Kjærbye afsæt i vidt forskellige materialer med ret forskellig taktilitet, og udforsker skønheden i gentagelsen. Her bliver skarpe industriprodukter og blødere natur- og hverdagsobjekter forvandlet til æstetiske udtryk med en ny fortælling.

Tiden tæller
Åse Højer har blik for ydmyge elementer fra hverdagen. Nogle af værkerne består af brugte og tørrede teposer og kaffefiltre. Med titler som Samtaletid og Tidsblomst konserverer hun de mange samtaler og betroelser, vi har med hinanden henover te- og kaffe pauserne.

I tre forundringsæsker ses sæbestykker i forskellige farver sat på nåle, som sommerfuglevinger. Sæberne bliver transformeret til bjergkrystaller i tre andre skulpturelle objekter. Her er det atter elementer af tid, kunstneren fastholder og forvandler.

Åse Højer – Tidsblomst

I malerierne er det den gentagende, ret lille og simple bevægelse med hånden, der er det centrale for kunstneren. I stregens ensformighed og monotoni bliver udtrykket til abstrakte landskaber i værkerne skabt af Åse Højer til udstillingen Repetition.

Koldt, hårdt, blødt, varmt
I Malone Dietrichs grafiske værker afbilleder hun stålkølige indkøbsvogne i lange rækker, og her fornemmer man hverdagslivets hårde trivialitet.

Til gengæld springer der en varm, poetisk sanselighed ud af hendes installation af ålegræs. Her henfører formen overordnet til et juletræ, men dernæst ledes tankerne til hverdagen ved havet og fiskernes net, der tørres i vinden. Malone Dietrich viser også en installation med flyvende ståltrådsnet, som får os til at længes mod fugleflugt på en blå himmel.

Et liv i plast
Med Kit Kjærbyes konstruktioner af praktiske plastikstrips og kabelbindere får vi en ironisk kommentar til modeindustriens mere og mere dekadente outfits, som fortrinsvis passer til kvinder med perfekte, slanke og plastikopererede kroppe. De udstillede designs, en bluse, en poncho, en kjole, en jakke, kan således på satirisk vis repræsentere modens krav om perfektion bragt til det ultimative niveau: beklædning, som ingen kan bære.

Kit Kjærbye – Repetition bluse

Også den skulpturelle LED-pære er skabt af strips.
Den udstråler en tør humor og lyser op i en mørk tid.

Gensynet i Farum Kulturhus
De tre kunstnere har tidligere udstillet sammen ved KKS 100 års fejring på Gammelgård Kunst- og Kulturcenter i Herlev. Til dette gensyn i Farum Kulturhus har de valgt at mødes om det fælles i gentagelsen.
– Gentagelse skaber en tryghed og forudsigelighed, som kan tilføre skønhed til det trivielle, fortæller Åse Højer.

Her er dog ingen tung trivialitet i udstillingens værker, tvært imod er det opløftende at se, hvad de tre kunstnere finder frem til i materialer, vi kender fra helt andre sammenhænge.
Udstillingen kan varmt anbefales.

På Kunstavisens facebookside kan du se en billedserie med flere af udstillingens værker.

Udstillingen ”REPETITIONER”
Farum Kulturhus – Stavnsholtvej 3, 3520 Farum
Frem til 3. januar 2021

Tekst og foto: Inge Schjødt, komkunst.dk
Publiceret: Kunstavisen.dk – november 2020

Af M.Dietrich og Å.Højer

 

Af Å.Højer og M.Dietrich

 

 

 

M. Dietrich – Indkøbsvogne

 

Udgivet i Uncategorized.

Skriv et svar