Se, det er for børn – MJ Engelsvold

Marie J Engelsvold – Træø med sø

Marie J. Engelsvolds udsmykning puster liv i trappegangen hos Børnehuset Vingesus i Værløse

Omkring den tidligere Flyvestation Værløse vokser et boligkvarter frem, de militære bygninger ændrer funktion og området civiliseres. For nylig har billedkunstneren Marie J. Engelsvold udsmykket Børnehuset Vingesus, der har indtaget Flyvevåbnets tidligere Specialskole, og det vækker stor glæde hos børn og voksne.

En strikket stork kigger op mellem ugler og regnorme, og på de organisk udformede træplader klatrer keramikdyr, fugle, insekter, planter, og der ses spor af kat og hjort afsat i keramikken.

Træplader indrammer et trappeløb og skaber en hule under trappen med runde kighuller, der nok skal befordre til leg og kommunikation mellem 150 børnestemmer fra vuggestue og børnehave.

Ned fra loftet hænger en pladeuro med forskellige elementer, lidt mere abstrakte,
så der også er noget til at udfordre de voksnes fantasi og perception.

Marie J Engelsvold – Hulen med Grøftekanten

Natur i børnehøjde
Naturen omkring Flyvestationen spiller en grundtone i områdets udviklingsplan, og gør det også i  udsmykningen, hvor Marie J. Engelsvold har arbejdet med en materialekombination af keramik, træ, perler og strik.

– Jeg har taget udgangspunkt i grøftekanten, og det der ligger på jorden, som noget, der er tæt på de små børns univers, fortæller Marie J. Engelsvold. Pejlemærker fra området, som fx kontroltårnet, hangarens form, storkereden og søens blå flade bidrager til at skabe genkendelige referencer, fortsætter kunstneren.

– Selve bygningen er smukt restaureret. Det har passet mig meget godt, at der var sat en ramme, og det har været interessant at indgå i processen, hvor nye materialer også kom mig i hænde, fx akustikpladerne af perforeret træ, som jeg fik nogle stumper af. Jeg har valgt at føre træet videre i felterne ved vinduerne og i uroen i loftet, så der blev en sammenhæng i rummet.

Marie J Engelsvold – på væggen ses Landingsbanen

– Den gule farve, den mørkegrønne, den rosa og den dueblå var givet på forhånd af arkitekterne, ligesom hulen under trappen også var bygget. Jeg har koncentreret mig om at skabe noget at dekorere pladerne med, der har en vis holdbarhed, for børnene skal kunne røre ved det.
– Keramikken har den gode holdbarhed, og så har jeg valgt at strikke nogle af figurerne for at bibeholde mit eget udtryk, hvor det legende er vigtigt for mig, fortæller hun.

Sanselighed i fokus
Marie J. Engelsvold er en dybt original billedkunstner med et helt særligt udtryk og et eksperimenterende materialevalg. Hendes værker, også dem ud over udsmykningen her, har en helt særlig abstrakt eventyrlighed og et Pippi’sk vovemod over sig.

Længe har hun været forud med sine bløde, sanselige tekstile objekter og lagvise, viltre, abstrakte og skulpturelle installationer, samt farverige tuschtegninger.

Marie J Engelsvolds værksted

Blandt hendes egne forbilleder er Ellen Hyllemose og amerikanske Rachel Hayes, Arlene Shechet, Eva LeWitt, Damien Hoar De Galvan, m.fl.  der har det legende, en snert af noget mærkeligt og dermed noget kant over sig.

Efterhånden ser vi flere kunstnere dukke frem på udstillinger med et lignende interessefelt. Her kan jeg i farten nævne Gitte Svendsen, Eva Toft, Inger Odgaard, Marianne Johnstad-Møller, Stine Leth og Susanne Schmidt-Nielsen, som hver især udforsker, hvad materialerne kan, deres overflade, stofligheden og kontrasterne. Der er et stærkt og kærligt fokus på sanseligheden hos dem alle.

Tillykke til børn og voksne på Flyvestation Værløse, hvor nogle af de gamle militærbygninger også lægger kvadratmeter til omkring 25 atelierer og værksteder for billedkunstnere, bl.a. Marie J. Engelsvold, som vandt udbuddet om udsmykningsopgaven, og har arbejdet intenst med den de seneste par måneder.
 
Læs mere her – https://www.mariejengelsvold.me/  

Børnehuset Vingesus
Perimetervejen 16
3500 Værløse 

Af Inge Schjødt, komkunst.dk
Publiceret: Kunstavisen Online, december 2020

Marie J Engelsvold – Naked Heart

 

Marie J Engelsvold – Kontroltårn

 

Marie J Engelsvold – Stork i strik

 

 

Udgivet i Uncategorized.

Skriv et svar