Mellem lag og loft – Janne Mikkelsen

Mellem Lag i CoBrA Rummet

Janne Mikkelsen maler med transparente tekstiler i CoBra Rummet hos Lyngby Kunstforening

I CoBrA Rummet, Lyngby Kunstforenings eksperimenterende smeltedigel ved Sophienholm, udstiller kunstneren Janne Mikkelsen en serie monokrome værker i tekstil, nøje afstemt med CoBra Loftets koloristiske tilstedeværelse.

Otte tekstile kompositioner i hver sin grundfarve er fordelt som transparente rumdelere, monteret på tværgående tøjsnore, støttet af rundstokke i træ. Tekstilernes vertikale lethed spiller elegant op til loftets massive felter.
Hele rummet inddrages i installationen, der slutter med to træbænke, hvor beskueren kan tage plads og betragte det samlede værk. Det er effektfuldt gjort, og på én gang dynamisk og beroligende.

Janne Mikkelsen – Brune Lag

Om at male med stof
Janne Mikkelsen blev inspireret til det monokrome udtryk ved at opleve en teaterscenografi, hvor en enkelt farve var den gennemgående i scenens baggrund. Det valgte hun at tage med ind i den eksperimenterende proces op til udstillingen Mellem Lag. Hvor hun ellers tidligere har arbejdet med at kombinere flere kulører i det enkelte værk, så gav det monokrome mening for hende her, hvor CoBrA loftet i sig selv er fuld af mønstre og stærke farver.

Værkerne er vokset ud af en malerisk tilgang med for- mellem- og baggrund, hvor hun med lag af tyl skaber chanceringer, og laserer det endelige udtryk frem. Massive skummaterialer skaber kontrast og fylde, og bremser blikkets vandring, samtidig med at den fysiske lethed bevares.

Enkelte steder falder stoffets kant lagvis i draperede folder, som derved intensiverer koloritten.
Men ellers tager kunstneren helst noget af det drapererede ud, og reducerer tekstilernes traditionelle formsprog.

Materialerne har hun præpareret dels ved at påføre farve, dels ved at udskære huller og påsy lommer med samlinger af materialerester. Kunstneren følger nogle dogmer for sit arbejde, hvor hun bl.a. bruger mest muligt, og lader mindst muligt gå til spilde.

Janne Mikkelsen – Lysegrønne Lag

Janne Mikkelsen syer i hånden, når hun samler lagene.
– Det giver en meditativ ro, hvor tiden står stille en stund, en god fornemmelse, og en oplevelse af at gå i ét med arbejdet i processen, mens værkerne bygges op, lag for lag, fortæller kunstneren.

Stykkevis erkender vi
Janne Mikkelsen er tilknyttet GANG Galleri i Københavns Nordvestkvarter, et kombineret atelier- og udstillingssted, der huser en gruppe modne kunstnere, som hver især har haft erhvervskarrierer før kunsten fik overtaget.

Selv er Janne Mikkelsen vokset op i en slægt med herreekvipering og tøj som livsgrundlag gennem et par generationer. Hun har studeret økonomi, og har arbejdet som indkøbschef og designchef i mode- og tekstilbranchen. Her har hun grundlagt et godt blik for kvalitet, materialer og detaljer, der ikke er til ulempe, når en udstilling skal projekteres.

Janne Mikkelsen har modtaget kunstnerisk uddannelse på Kunstskolen Spektrum, taget kurser på Holbæk Kunsthøjskole, samt undervisning gennem en årrække hos Mable Rose i Holte, hvor hun fortrinsvis har arbejdet med maleriet, med teknik og farvelære på en klassisk baggrund.

Janne Mikkelsen – Lyserøde Lag

Hun har en god stribe af udstillinger på CV’et, bl.a. Kunstnernes Påskeudstilling 2019, Kunstnernes Sommerudstilling 2020, gruppeudstilling på Kirsten Kjærs Museum 2020, Annaborg Hillerød Kunstforening 2020, Spektrum på Mississippi 2019, Brøndsalen 2018, samt Havarthigården i Holte.

Her i juni måned er hun medkurator for udstillingen FARVEGANG for gallerifællesskabet på Rentemestervej i Københavns Nordvestkvarter.

En moden kunstner finder sit udtryk
– Tekstilerne har altid været en inspirerende faktor i min tilværelse, fortæller kunstneren.
– Jeg malede i en årrække, gerne på rå ubehandlede lærreder, men nu, hvor jeg i 10-12 år har været på en rejse udenom tekstilerne, føler jeg, at jeg med værkerne til udstillingen har fundet mit egentlige udtryk.
– Tekstilernes tekstur og transparens inspirerer, udfordrer og kalder virkeligt på mig, fortæller Janne Mikkelsen, der ind imellem tager sig i at fundere over værkernes funktion.

Et nyt lag af erfaringer er lagt til undervejs i skabelsen af udstillingen. Sådan fletter liv og kunst sig sammen. En tur i CoBrA Rummet kan varmt anbefales.

Janne Mikkelsen – Lilla Tekstur

CoBrA Rummet – Lyngby Kunstforening
Nybrovej 401 – Kgs. Lyngby
Frem til 6. juni

Af Inge Schjødt, komkunst.dk
Publiceret: Kunstavisen.dk – maj 2021

Janne Mikkelsen – Gule Lag


Udgivet i Uncategorized.

Skriv et svar