Hvem mon det er? – Nour Fog

Nour Fog – Skumfødt
soloudstilling i Møstings Hus

Skumfødt, en soloudstilling af Nour Fog, handler om tilblivelsens under, inde- og udefra

Tilblivelse er omdrejningspunktet for Nour Fogs udstilling Skumfødt, skabt til Møstings Hus på Frederiksberg. Titlen er inspireret af kunsthistoriens perle, Botticellis maleri  Den skumfødte Venus, og substansen er baseret dels på vandelementet i og omkring os, og dels på et menneskebarns komme.

Metaforisk kan skabelsen af en udstilling og et nyt familiemedlem sidestilles i ventetid og tilsynekomst, og sådan har det forløbet for Nour Fog og familien. Mens udstillingen blev til, gik ønsket om et barn mere i opfyldelse, og herfra er stoffet fortolket til udstillingens bevægende gesamtkunstverk.

Vandet i og omkring os
Udenfor på søen mødes vi af Nour Fogs vandkunstværk, Hydro Human, som refererer til vandets mytologi med flerlemmede væsner, og centralt et menneske, der rejser sig af elementet.

Nour Fog – Kyras og Venevase, keramisk skulptur

Indenfor ses værket Konkylie, en keramisk form med perlemorsglasur, skabt tidligt i processen, hvor kunstneren havde mulighed for at arbejde på Statens Værksteder.

Krop og system
Nour Fog fortsatte det keramiske arbejde, og i Det gule Rum vises Kyras, en brynje over en gravid kvindekrop, der står i rummet uden personlighed, men indrulleret i det overgribende system, der rammer den gravide, fx med talrige undersøgelser. Her ses også et mælkedryppende Bryst – uha – og figuren Hylster, der sammen med Hjerte og Venevase er glaseret i en nøje afpasset metallisk farve, som spejler rummet.

Overflader mødes
I Det grønne Rum flyder et 17 minutters kvadrofonisk lydværk med bølger, musik og hjerteslag, skabt til udstillingen af Jirasol Pereira Ayala, ind over Nour Fogs installation. Og lyd og sansning fører os indenfor i livmoderens univers.

Afstanden mellem indersiden og ydersiden føles uendelig, kaldes værket, hvor kunstneren forholder sig til det voksende menneskevæsens væren og indtryk, som det må opleves inde i livmoderen, og udefra, hvor fosterets bevægelser kan iagttages. Således har Fog brugt albuer og armbevægelser i dannelsen af de forskellige aftryk i de keramiske former, og har levet sig ind i både det tilblivende fosters og forældrenes situation i den underfulde proces, som nok er naturlig, men stadig gådefuld for dem, der venter.

Nour Fog – Fra min navle vil jeg vokse

At der vokser et menneske frem indeni et menneske er en monumental virkelighed, på én gang abstrakt og meget konkret, som Fog her formår at udtrykke skulpturelt og installatorisk.

Skrøbelighed og styrke
Placeret helt alene i Det Røde Rum, frit hængende i en tynd tråd, møder vi i naturlig størrelse, fosteret, som det kommer til verden, viklet ind i navlesnor med mere.
Titlen er Fra min navle vil jeg vokse.

Den solistrolle må enhver erfare, i skrøbelighed og med styrke, på godt og ondt.
– Det er ikke spørgsmålet, hvad det bliver, men hvem, det bliver, plejer jeg at sige, når et menneskebarn skal komme til verden.

Og hvem møder vi så?
Kunstneren Nour Fog træder frem på en kunstscene, som i tiden, aktuelt bliver mere rummelig, og hvor den autentiske sanselighed, der kendetegner det kønsmæssigt non-binære miljø, i højere grad bliver værdsat.

Nour Fog eksponerer selv det androgyne menneske, hvor kønsidentiteten ikke entydigt er mand eller er kvinde. En medfødt udfordring, som kunstneren har givet forskellige udtryk.

For tiden er vægten på det sanseligt, meget håndgribelige og nærværende
arbejde med keramikken, som generelt har en stigende interesse blandt
både udøvere og samlere.

Nour Fog – Skumfødt, view
foto: Torben Eskerod

Udstillingen Skumfødt er en smuk oplevelse, fornemt tilrettelagt i et organisk samspil med præmisserne i de klassiske, røde, blå, grønne og gule rum i Møstings Hus.

Må verden åbne sig og den blive set af mange!

Nour Fog (f. 1981), uddannet fra Det Jyske Kunstakademi i 2016. Har udstillet på Overgaden, Gl. Holtegaard, Sydhavn Station, Kunstpakhuset Ikast, repræsenteres af galleri KANT. Solgt til bl.a. Ny Carlsbergfondet.

 

Møstings Hus
Andebakkesti 5 – Frederiksberg
Frem til 20. marts

Af Inge Schjødt, komkunst.dk
Publiceret: Kunstavisen no 1 – 2022, forsideartikel 

……..

……..

Kunstavisen no 1 – 2022
Nour Fog – SKUMFØDT

Nour Fog – Hydro Human ved Møstings Hus

 

Udgivet i Uncategorized.

Skriv et svar