Samlinger med sjæl på Gammelgaard

Udsnit af Simon Grimms samling, 2022

Kunstnernes Kunst viser hundredevis af unikke værker og 11 forskellige måder at samle på

– Har du tre af noget, så er det en samling, introducerer Simon Grimm, da jeg møder ham i Herlev, hvor han har kurateret udstillingen Kunstnernes Kunst på Gammelgaard sammen med Jacob Hoff og Lilybeth Sebaldus.

Udstillingen giver et sjældent blik ind i samtidskunstens mangfoldighed, og er ganske anderledes præsenteret end det, publikum i dag ellers typisk bliver budt på.

– Vi har inviteret elleve kunstnere, med hver sit udgangspunkt, til at vælge ud af deres private samlinger, og arrangere det her på Gammelgaard, og det har givet et særdeles interessant resultat. 

De elleve kunstnere er Ann Sophie von Bülow, Elsebeth Jørgensen, Jacob Hoff, Jesper Fabricius, Jørgen Carlo Larsen, Kathrine Ærtebjerg, Lasse Krog Møller, Lilybeth Sebaldus, Melou Vanggaard, Simon Grimm og Svend Danielsen.

Hver samling er på én gang et skatkammer og en tidsrejse, som spejler samlerens individuelle passion.

Samlingerne spænder fra bare 13 numre til over 100.
– Tre af de elleve deltagere bruger det at samle i deres egen praksis, fx Lasse Krog Møller, der nok huskes for sine samlinger af cigaretskod. Jesper Fabricius samler på udklip, som ordnes omhyggeligt indenfor et  tema, før de præsenteres i glas og ramme. Og Elsebeth Jørgensen samler på samlinger, hvor objekter går i dialog.

Samlet af Lilybeth Sebaldus og Melou Vanggaard

– En af kunstnerne, Lilybeth Sebaldus, har været ude at låne værker fra vennernes vægge, så det er en samling af favoritværker, frem for noget hun har fundet og ejer selv. En anden viser en stor samling af blot en enkelt kunstners værker, christianitten Kaj Christensen (1938-2016), gengivet i sort/hvide fotos, som før har været vist på Gallopperiet, Stadens Museum for Kunst.

Flere har gennem årene byttet sig til værker af andre af deltagerne, og knyttet bånd. Kunstnerne viser ligeledes egne værker, og gengangerne understreger temaet, Kunstnernes Kunst.

I forlængelse af Efter Billeder
Som på udstillingen Efter Billeder på Janus – Vestjyllands Kunstmuseum og hos SAK i Svendborg i 2021, hvor Simon Grimm også var med til at kuratere, har deltagerne fået stillet en god håndfuld spørgsmål om baggrunden for deres valg.

– Hvornår begyndte du at samle på kunst, og hvad var dit første værk?
– Hvad kendetegner din samling?
– Hvad er en samling for dig, og hvorfor samler du?
– Hvad fortæller samlingen om dig? – Hvad kan du bruge din samling til?
– Hvilke sammenhænge er der mellem din samling og din kunstpraksis?

Disse spørgsmål besvarer de elleve i kataloget, og på plancher i udstillingen. Meget betegnende er fornemmelsen af relation, tilhør og kollegialt fællesskab en vigtig motivationsfaktor.   

Kathrine Ærtebjergs væg i Ny Lade på Gammelgaard

Med sjæl
Et par af samlingerne præsenteres som udpræget æstetiske i udvalget, det gælder særligt Jacob Hoffs og Kathrine Ærtebjergs bidrag, men også Jørgen Carlo Larsens brokker fra Nordhavnstippen, hvorimod samlingerne af Simon Grimm, Jesper Fabricius og Svend Danielsen går i en helt anderledes retning med en skøn blanding af ophobede genstande, originale plakater, billetter, kunstværker og efterladte skitsebøger.

Alt i alt rummer udstillingen tæt på 500 værker, og det kan anbefales at følge en af omvisningerne, at tage sig god tid, at gøre det i etaper, og måske at komme igen.

God fornøjelse på Gammelgaard i Herlev, hvor der er fri entré.

Kunstnernes Kunst på Gammelgaard
Gl. Klausdalsbrovej 436 – Herlev
Frem til 6. marts

Svend Danielsen i Gl. Lade på Gammelgaard

Af Inge Schjødt, komkunst.dk
Publiceret: Kunstavisen.dk – februar 2022
Klik ind på illustrationerne, og få dem vist i en bedre kvalitet. 

Ukendt kunstner, tilhører Simon Grimm

 

 

 

 

 

Sven Dalsgaard, Dannebro, tilhører Simon Grimm

 

 

 

 

Udgivet i Uncategorized.

Skriv et svar