Precious Liberty indsamler en formue til Ukraines børn

Ole Aakjær – Precious Liberty for UKRAINE

Ole Aakjærs plakat hentede over 3,5 millioner til UNICEF på ganske få dage

Hos billedkunstner Ole Aakjær og hans kone Susan var der ikke langt fra tanke til handling, da krigen væltede ind over Ukraine i slutningen af februar. Den russiske invasion af et selvstændigt land var en helt uhørt katastrofe. Noget måtte der gøres, men hvad kan en billedkunstner fra Vejle stille op?

En signeret Aakjær-plakat kunne måske indbringe et beløb til fordel for Ukraines børn. Men hvordan? Det var vigtigt at finde en troværdig samarbejdspartner, og efter nogle samtaler med UNICEF kom der en aftale i stand om, at organisationen godt ville være modtager af en donation fra Vejle.

Aakjær gik i arkivet og fandt et værk, der måske kunne gøre nytte som plakat. Motivet fra 2021 med titlen The Whalesong viser en ung pige med blomster i håret, omgivet af de smukke havdyr.
– Det var oprindeligt et symbol på vores forbundethed gennem naturen, for hvalerne hører hinandens kalden, forklarer kunstneren.

Det unge ansigt havde potentialet og fik en ny tekst påtrykt:
PRECIOUS LIBERTY – SUPPORT NOW! ALL PROCEEDS FROM THE SALE OF THIS POSTER WILL BE DONATED TO HUMANITARIAN WORK IN THE BENEFIT OF THE CHILDREN OF UKRAINE.

Alle plakater håndsigneres

Med Aakjær-parrets vanlige optimisme blev første oplag trykt og initiativet delt via facebook en onsdag eftermiddag den 2. marts.
– 835 plakater solgt på de første 2 timer. Det er vildt… skriver Ole Aakjær kort tid efter på facebook.

Det får lokale tv-medier nys om, og så går det ellers stærkt. Historien kommer med i nyhedsindslag på de landsdækkende tv-kanaler i primetime, og så vælter bestillingerne ind på webshoppen. I alt bliver opslaget på facebook delt mere end 2000 gange.

Overvældende succes
Det første trykkeri løber tør for papir, og der melder sig så en ny bidragyder. Det hæderkronede trykkeri Narayana Press på Gylling Næs, som af mange billedkunstnere er den foretrukne leverandør af bogtryk i topkvalitet, tilbyder at trykke de næste 4000 plakater, som en donation til det gode formål.

Stor opbakning – 3,5 mio indsamles til UKRAINE

Lettere forpustede oplever Susan og Ole Aakjær, hvordan interessen vokser i takt med at også udlandet får nys om begivenheden, blandt andet fordi Aakjærs gallerier i New York og Paris deler historien. Og så bliver der sat et udløbstidspunkt på bestillingerne – fredag 4. marts kl. 12.
Her runder salget 5.904 plakater á kr 600,- 
Det betyder, at donationen når op på den formidable sum af 3.542.400,- kr. der går ubeskåret til UNICEF.

Fornem hjælp og opbakning
På atelieret i Vejle blev der travlt. De mange plakater skulle håndsigneres af Ole Aakjær, rulles og pakkes i paprør og sendes afsted. En herlig flok frivillige mødte ind og gav en hånd med, og kun en uge efter initiativets lancering er de knap 6.000 plakater stort set pakket, adresseret, fordelt på paller, og sendt ud til kunder i ind- og udland. Undervejs dukkede borgmesteren op med en buket for inititativet.

Selv om succesen nemt kunne køre videre nogle dage endnu, efter de mange forespørgsler at dømme, så måtte Aakjær-parret kende deres begrænsning. Modtagerne betaler selv portoen, Susan og Ole Aakjær dækker omkostningerne til fx paprør, der bruges til forsendelse til ind- og udland, mv.

Frivillige hjælper med at pakke de 5.904 plakater

Handlekraften fejler ikke noget i Vejle! Ej heller organisationstalentet! 

– Det er en håbløs situation, verden er havnet i, og her havde vi en konkret mulighed for at hjælpe.
– Ofte er det musikbranchen, der stiller op, men her viste vi, at billedkunsten også kan bruges, siger en glad og stolt Ole Aakjær til komkunst.dk.

Det kommer nu UNICEFs hjælpearbejde til gode i det ulykkeligt krigshærgede UKRAINE.
Hvert bidrag tæller – ikke mindst for Ukraines børn.

Tekst af Inge Schjødt, komkunst.dk
PR-fotos.

Udgivet i Uncategorized.

Skriv et svar