H.C. Andersen til salg – Henry Luckow-Nielsen

H.C. Andersen som gipsmodel hos Københavns Kunsthandel

Henry Luckow-Nielsens model af H.C. Andersen-statuen er sat til salg, når mere end 60 værker af den danske billedhugger ser dagens lys hos Københavns Kunsthandel

Billedhugger Henry Luckow-Nielsen er kendt verden over for bronzestatuen af H.C. Andersen, som dagligt fotograferes af alverdens turister på Rådhuspladsen i København. Kunstnerens efterkommere lader nu et udvalg på 60 fine værker udstille hos Københavns Kunsthandel.

– Udstillingen rummer et væld af naturalistiske skulpturer, heraf både buster, dyrefigurer, portrætter, relieffer og tegninger. Man kan opleve skulpturer i bronze, brændt ler, gips, stentøj og træ. En lystvandring i klassiske skulpturelle dyder, udtaler kunsthandler Johs Schmidt.

Værker af Henry Luckow-Nielsen

Henry Luckow-Nielsen, født i Næstved i 1902 og død i København i 1992, nåede gennem sit lange liv at sætte betydelige aftryk. Han studerede på kunstakademiet fra 1923 til 1930 hos billedhugger Einar Utzon-Frank. I 1929 debuterede han på Kunstnernes Efterårsudstilling og i 1930 på Forårsudstillingen. Efter uddannelsen arbejdede Luckow-Nielsen med skulpturer, udsmykninger og relieffer, og modtog en række præmieringer og legater. Hans navn ses i mange kunstnerbiografier, idet han underviste på Frederiksberg Tekniske Skole og fik indflydelse på flere kunstneres karrierer.

Skønne danske mænd, kvinder og børn
På torvet ved Rådhuset i Maribo ses en formidabel skulptur af digterpræsten og modstandsmanden Kaj Munk. Der er både liv og andagt i den tænksomme skikkelse, som havde sin opvækst i byen.
Holmegaard-billedhuggeren Arne Bang priser ham for nogle skønne kvindeskulpturer, hvoraf nogle kan ses i Københavnske parkanlæg. Bang nævner også, at Den Kgl. Porcelainsfabrik genskabte nogle Luckow-Nielsen figurer.

Henry Luckow-Nielsen – Hønemor med kyllinger

Hos skribenten her er det særligt nogle fine barneskildringer i brændt ler, der fanger blikket. De er meget indlevende gjort, de små hænder og det sovende ansigt hos den nyfødte Jane.
– Heldigvis forsvinder fascinationen over livets under ikke ud af synsfeltet. Blandt nutidens kunstnere ses en række skildringer af det nyfødte barn hos Nour Fog. Også denne kunstner er optaget af lerets muligheder.

Henry Luckow-Nielsen er mest kendt for den store bronzestatue af H.C. Andersen, som i 1961 blev placeret ved Københavns Rådhus. Han har lavet den efter udkast af læremesteren Einar Utzon-Frank, som vandt konkurrencen, men døde i 1955 inden projektets realisering.

Kopier af H.C. Andersen-statuen ses i mindre udgaver i Shanghai i Kina og Kurashiki i Japan.
– Spændende, hvor gipsmodellen af den ender!

H. Luckow-Nielsen – Hønsegården

Luckow-Nielsen fik i 1976 mulighed for at skabe endnu en H.C. Andersen skildring i form af en buste til det dansk-skandinavisk prægede samfund Solvang i USA.

Jo, Henry Luckow-Nielsen blev verdenskendt. 

Læs mere om udstillingen her

… … …

Københavns Kunsthandel
Sønder Boulevard 81
Frem til 7. november

… … …

Af Inge Schjødt, komkunst.dk
Publiceret: Kunstavisen.dk – oktober 2023 
… … …

H. Luckow-Nielsen – Barneportræt

 

HCA af Henry Luckow-Nielsen, 1961

 

Udgivet i Uncategorized.

Skriv et svar