Paradis i Cobrarummet – et portræt af Tina Menore

Tina Menore – Love is You : Love is Me, 2019

Der er alvor bag det naive udtryk på udstillingen Love is You : Love is Me af amerikanskfødte Tina Menore Christensen, som fandt kærligheden, og hilser Danmark som et Shangri-La i en barsk og utryg verden.
I samarbejde med Lyngby Kunstforening indtager Tina Menore Cobrarummet ved Sophienholm frem til 25. august

Af Inge Schjødt // inge@komkunst.dk

Når man træder ind i Cobrarummet ved Sophienholm får gæsten en særdeles farvestrålende sanseoplevelse. Her har billedkunstneren Tina Menore skabt en vision af kærlighed, et Shangri-La for Peace, Love and Harmony, et dejligt sted at være med plads til leg, dagdrømme og allermest vigtigt; kærlighed.

Udstillingen Love is You : Love is Me er som et magisk, installatorisk maleri. Straks ved porten lyser et LOVE-spejl med glimrende vinger, hvor man kan tage Love-Selfies i en yndig indramning. Indenfor er der gyldne tapeter, ønskebrønd, krystaller og engle i forskellige formater. Nogle af dem er hentet i klassiske forlæg, og alt er skabt i maleri og papmaché, overstrøet med glimmer.

Tina Menore – Crystal Dreams no 12

På udstillingen møder publikum papirstykker, hvor de, som har lyst, kan skrive anonymt, hvad kærlighed er for dem.
– Disse Kærlighedserklæringer bliver løbende vist frem, for at alle kan se dem, og opleve, hvor mange refleksioner, der er i kærlighed, fortæller Tina Menore over en lyserød smoothie, og fortsætter:
– Min kunst er fabulerende, fyldt med feer, dyr, mennesker og natur. Disse scener er opdigtet i mit hoved. De er dagdrømme, et psykologisk safe place, som jeg søger. Det er et sted, hvor alle trives, og hvor alle føler sig elsket. 

I begyndelsen // Blomsterbarnets barn
Tina Menore har taget en lang rejse, både som kunstner og gennem livet som sådan for at nå frem til sit fairytale udtryk. Hendes mytologiske univers har sit udspring i den farverige bydel The Castro i San Francisco, California, hvor der var masser af pailletter på boleroen, og de transseksuelle beboeres extravagante iscenesættelser skjulte en mangfoldighed af synder.

Tina Menore – Crystal Wanderlust, 2018

Hun er tillige vokset op med katolicismens forgyldte altre, læremæssige ikoner og dybe indflydelse i skole og hjem. En skole, hvortil man skulle løbe for livet i det rå kvarter, og et hjem, hvor smilet ikke var dagligdags kost.
En periode boede hun som barn i Mellemøsten, og oplevede piger og unge kvinder forvandle sig til helt almindelige teenagere med et moderne sekulært liv inde bag slørets mystiske overflade. Det stimulerede fantasien.

Voksenliv // Kunstnerliv
Da Tina Menore sammen med sin danske ægtefælle første gang besøgte Danmark, og så, hvor grønt og nydeligt her er, hvor god plads, der er, til at dyrke sine egne grønsager, og hun hørte om det danske sundheds- og uddannelsessystem, så tænkte Tina Menore, at det var drømmenes land, et Shangri-La med livsalige muligheder.
– I en periode har jeg arbejdet frivilligt i Dannerhuset, så jeg kender også nuancerne i samfundet, fortæller hun, der efterhånden har levet 31 år i Danmark. Gennem årene har hun arbejdet i atelierkollektivet Margarine i Vedbæk, og modtaget undervisning af Barbara Wilson, samt Ingela og Thomas Skytte på Spektrum. 

Tina Menore – Spirit of the Future no 7 – KS 2016 – Publikumsprisen

Transplaced
Kunstskolen Spektrum har givet hendes kunst et nyt fodfæste. Her har hun udforsket sine amerikanske rødder i en serie motiver fra nybyggerlandet, som ikke altid strålede af Hope and Glory. I seriens motiver dukker personerne frem af de store skoves samtidigt smukke og barske tilværelse, og afslører små og store dramaer. Og, selvom hendes billeder er blevet vel modtaget på flere censurerede udstillinger, så fik hun nok af at fortælle om den amerikanske kulturs B-sider.

Wanderlust
Siden iscenesatte hun med hjælp fra de medstuderende fotoserien Crystal Wanderlust, som blev til en syntese af forskellige absurde livssituationer, ofte med modellerne klædt ud i farvestrålende gevandter. Her dukkede der glimmer og pailletter op, og i et af malerierne fik et spotlight glimmeret til at kaste lys tilbage til maleren. Det rykkede visionerne et nyt sted hen, og med udstillingen i Cobrarummet kan kærlighedsfesten begynde. Tina Menore har haft travlt med at skabe et godt sted at være. 

Tina Menore – Transplaced no 5

Kunstnerisk har Menore en række internationale forbilleder, og blandt dem er Peter Doig et stort malerisk idol. Via kunstskolen Spektrum og personlige møder har den danske kunstner Susanne Schmidt-Nielsen spillet en rolle i den seneste udviklingsproces, hvor Menores værker har sluppet det todimensionelle, og sprængt rammer og format med sit uortodokse udtryk og materialevalg.
– Nogle af værkerne kunne jeg godt ønske fremstillet i et mere permanent materiale, og rammerne drømmer jeg også om at udvikle videre på, fortæller kunstneren.

Love Now
Den paradisiske stemning lyser ud af Cobrarummet, men der er alvor bag det ubekymrede. Amerikanskfødte Tina Menore ’forsager Præsidenten og alt hans væsen’. Hun træder op imod løgnen, og er ganske bekymret for, hvilke skader Twitterpræsidenten endnu kan nå at forvolde. At der er en reel risiko for, at han genvælges, er for hende at se en uhyggelig mulighed. Hendes barndoms kvarter har gået igennem en tydelig udvikling, men hun hører så, at volden og de dårlige vilkår blot er flyttet nogle gader længere væk. Problemerne er fortsat til at tage at føle på. 

Tina Menore – Spirit of the Future 4

Tid er kærlighed // kærlighed er tid
Ved første øjekast kan Tina Menores univers synes naivt, men kunsten i Cobrarummet byder på et safe place, for at vi kan vokse og gro. Her bliver slangerne er sendt udenfor døren, for at du kan lade dig gribe, lade dig forføre, give dig tid til at dvæle ved livets essens, fred og balance.

Længslen efter Paradis er en dyb, almen menneskelig erfaring. Vi søger alle efter kærligheden, trygheden og lykken, uanset om skæbnen har bragt os en næsten lige vej eller ad bjergetaper med vold og frygt, som en del af ballasten. Og, hvor vi finder glimt af lykken, skal den plejes med tid til nærvær. 

Tid er kærlighed og kærlighed er tid.
Tak til Tina Menore Christensen for hendes.

Fakta: Tina Menore, født 1961 i USA. Debuterede som kunstner i Danmark 2016 på Kunstnernes Sommerudstilling i Tistrup, og har i år igen haft værker med på KS. Har medvirket på flere gruppe udstillinger, bl.a. Remix #5 hos Kunstmix i København. Kuraterede i sommeren 2019 udstillingen “Fragments of Space and Time” med 16 Spektrum-elever fra nutid og fortid i Kulturhuset Mississippi, Hvidbjerg Thyholm.

Tina Menore – Crystal Wanderlust no 6

Udstillingen Love is You : Love is Me kan ses i Cobrarummet,
Sophienholm, Kgs. Lyngby
Frem til 25. august. 

 

Publiceret: Kunstavisen Online
16. August 2019

 

Tina Menore – Couple in Forest, 2019

Udgivet i Uncategorized.

Skriv et svar