Fantasiens fødselshjælper fylder 70 – Bente Olesen Nyström

Bente Olesen Nyström

Bente Olesen Nyström, fylder 70 år lørdag 11. januar 2020
Hun er født i Espergærde 1950, opvokset i Malmø, uddannet på Skolen for Brugskunst, København 1973, gift med maleren Håkan Nyström, bosat på Frederiksberg.
Medlem af BKF og Dansk Forfatterforening /Illustratorgruppen.

Billedkunstneren Bente Olesen Nyström gør en prisværdig indsats for at give os næring til fantasien, udsyn, sans, og noget at forundres ved.

Gennem mange timers arbejde med at illustrere utallige fisk til fagbøger for Gyldendal og andre forlag, har hun fået blik for de allerfineste farvekombinationer, strøg og nuancer i den fantastiske verden, som vi mennesker betræder. Hun har kigget kulturen i kortene og har brugt, hvad hun har set i sine maleriers galaktiske universer og naturinspirerede, surrealistiske scenerier. 

Sammen med kunstnergrupperne Cirrus og Figuration er det blevet til talrige udstillinger i ind- og udland, og hendes værker kan bl.a. ses på Halmstadgruppens Museum i Sverige og i Bredgade Kunsthandel i København.

Bente Olesen Nyströms talent som tegner og illustrator har lige siden uddannelsen på Skolen for Brugskunst i 1973 har givet hende en strøm af opgaver.

Bente Olesen Nyström – Aftenhavn. Gouache på papir, 30×40 cm.

I 1984 tegnede hun til Isabel Allendes Åndernes Hus, og i 1989 illustrerede hun Vita Andersens billedbog Petruskas Laksko. Hun har tegnet ca. 120 bogomslag, frimærker, og udarbejdet forlæg til restaurering af vægudsmykning i Landbohøjskolens Auditorium, samt udsmykket bogbus med mere.

Hun står bag prisbelønnede bogudgivelser med beretningen om Hr. Alting, Ø-rejsen, og Vejen til festen. – Og En tur med hunden, Velkommen hjem, og Mix & Bax på arbejde er de nyeste bogtitler.

Ni bøger er det blevet til, hvor den sprudlende, fabelagtige streg udfolder fortællende motiver, inspireret af stjernehimlen, skovens vækster, havenes dyb samt Bente Olesen Nyströms egen finurligt underfundige fantasi.

Prisbelønnet med legater og udmærkelser: 

Hr. Alting i Ørkenen – fra billedbogen “Hr. Alting”, Gyldendal, 2006

– blandt andet Stiftelsen Halmstadgruppens Stipendium 1983,
Kulturministeriets Illustratorpris, 1994.
IBBY’s (International Board on Books for Young People) ærescertifikat i 1992, i 1996, og i 2008 for Hr. Alting.
Rejse- og arbejdslegater – se
http://www.cirrus-kunstnergruppen.dk/

Fødselsdagen fejres med en reception på dagen
11. januar 2020 fra kl. 12-16
Bredgade Kunsthandel, Bredgade 69, 1260 København K

Af Inge Schjødt / inge@komkunst.dk
Publiceret i Kunstavisen nr. 11//2019

Læs også portrætsamtalen fra KAV 10/2016
Kunsten kan man ikke stole på – her

 -> Klik ind på illustrationerne, og få oplevelsen i en bedre gengivelse

Udgivet i Uncategorized.

Skriv et svar