Maleriets dualitet – Gitte Valentiner-Branth

GVB – What We Need the Most Of -KS20

DREAM WORK er titlen på soloudstillingen i Cobrarummet. Men hun kommer ikke sovende til det – Gitte Valentiner-Branth, der har malet gennem de seneste ti år, udstillet i talrige kunstforeninger, som i år er med på KS20 – Kunstnernes Sommerudstilling på Vestjyllands Kunstmuseum, og som indtager Cobrarummet på Sophienholm ved Kgs. Lyngby fra 29. juli til 9. august.

Rundt i lejligheden hænger de nye værker klar til soloudstillingen DREAM WORK, og i arbejdsværelset er der ved at være samling på rekvisitterne til Sophienholms unikke udstillingsrum, Cobrarummet, hvor Gitte Valentiner-Branth glæder sig til at møde publikum de to uger ind i august, som udstillingen varer.

GVB – You Gave Me Something, 2020

I de nye billeder har Gitte Valentiner-Branth ladet sig inspirere af arkitekturen i amerikanske pragtvillaer med pools og elegante haveanlæg. Visuelle eventyr, som de fleste kan drømme om at tage ophold i.

Kunstneren eksperimenterer med maleriets dualitet i form og udtryk.
Her er ingen manual. Hvor vi er vant til at blive håndfodret med narrativer, med referencer, tolkningsmuligheder og psykologiske fingerpeg, der lader Valentiner-Branth maleriet arbejde for sig selv og skabe sin egen virkelighed. Det gælder især i de nyere værker.

Memory ikoner
Fotografier af arkitektur, inventar, gadelamper, amerikanske vandtårne og anden infrastruktur har kunstneren samlet, såvel på nethinden som i sit private arkiv, i årevis. Sammen med inspirationer fra en række danske og internationale kunstnere henter hun elementerne ind i sit dynamiske billedunivers. 

GVB – Nothing Is Too Wilde, 2018

Kunstnere som Ivan Andersen, Eamon O´Kane, Mette Rishøj, Donata Bencker, René Holm, Per Adolfsen, Simon Fensholm, Anette Harboe Flensburg, Asmund Havsteen Mikkelsen, Simon Bang, Jesper Christiansen, Maria Engholm og David Hockney nævner hun blandt sine inspirationskilder, og enkelte heraf også som undervisere og sparringspartnere.

Hun komponerer dramatiske perspektiver og indsætter tematiske kontraster.
Med sitrende penselstrøg lægger hun baggrundenes vilde og oftest ganske lette farvelag. Med rette linjer indføres stramheden fra arkitekturelementernes bastante former, hvor intet alligevel lukkes helt inde.

– Åbenheden skal være der, understreger Gitte Valentiner-Branth, som gerne formilder motivet med lyse glaspartier, træfarvede felter og organiske elementer fra skoven, haven eller stuens grønne vækster. De bygger bro til det menneskelige, som aldrig optræder eksplicit i billederne.

GVB . I Care About You, 2018

Det evigt vilde
Naturen, og vores liv sammen med den, er et tema, der rører kunstneren. I motivet I Care About You 2018 har kunstneren taget et af de ikoniske amerikanske vandtårne indenfor i dagligstuen. Vandet er en knap ressource, vi må tage vare på, mener kunstneren.

Silhuetter af mørke graner rager op, og får blikket til at standse her, hvor natur og kulturelementer mødes, hvor det evige og det tidslige sætter hinanden stævne.

– Der er helt klart en udlængsel gemt i mine motiver. Der er en lyst til at komme derhen, hvor husene står på stolper, og skyskrabere gør, som navnet siger, bekender kunstneren.

Med billedtitlerne søger hun at nærme sig beskueren, og gå i dialog med de drømme, som mange af os kan nikke genkendende til.

– Det, du kan lide, det billede har noget af dig i sig, siger Gitte Valentiner-Branth.
Et udsagn som undertegnende sagtens genkender i forhold til de værker, jeg har fået ind i min egen samling. Og de billeder, der holder i længden, det er dem, der får mig til at standse op og sænke tempoet.

Dream Work
Gitte Valentiner-Branth har ladet sine drømme vandre og arbejde for sig i værkerne, hvoraf ét blev valgt til den statsanerkendte censurerede KS20 – Kunstnernes Sommerudstilling i Vestjyllands Kunstmuseum.

GVB – I´ve Got to Be Bold, 2020

En optagelse her er en af de eftertragtede milepæle, særligt for kunstnere, der har gået andre skolingsveje end den akademiske. Gitte Valentiner-Branth har bl.a. fået undervisning på Bjørn Ignatius Øckenholts Billedskole og uddannet sig hos Kunstskolen Spektrum, hvorfra flere kunstnere var fint repræsenteret på KS20.

Gennem ti år har Gitte Valentiner-Branth malet og udstillet dels i lokale censurerede udstillinger landet over og dels i talrige kunstforeninger, hvor det dog ikke er helt let at fange fordybelsens frirum.

Men muligheden for fordybelse, den er tilstede sammen med kunstneren i Cobrarummet, hvor der er fernisering torsdag 30. juli.

GVB – Summer Mood, 2019

KS20 – Kunstnernes Sommerudstilling, Tistrup
Frem til 9. august

Dream Work – solo med Gitte Valentiner-Branth
Cobrarummet, Sophienholm, Kgs. Lyngby
29. juli – 9. august
Fernisering 30. juli

Af Inge Schjødt, komkunst.dk
Publiceret: Kunstavisen.dk, juli 2020

NB! Klik ind og se de enkelte motiver i en bedre gengivelse,
– men kunst opleves bedst i virkeligheden.

Udgivet i Uncategorized.

Skriv et svar