Nordiske Snapshots – Ulla Lampe

Ulla Lampe – Sat på pause 2020

Ulla Lampe lægger op til samtale om tidens tern med udstillingen En Nordisk Tone, som kan ses på KunstVærket i Odder frem til 9. august

Ulla Lampe vakte min interesse, da hun præsenterede maleriet Turist i København, hvor to unge mænd har indtaget et par af de karakteristiske metalstole fra bassinet foran SMK. Med bolden imellem sig tager de en pause fra et basketgame i en park.
Den lyshårede unge mand sidder med en dåsedrik i hånden, den mørklødede tilsyneladende tomhændet, med bøjet, resignerende attitude, mens vandspejlet omslutter dem, og når helt frem til os ved motivets forkant.
Billedet åbner for en stemning, en problemstilling, en mulig samtale både indenfor og udenfor lærredet. Dagsordenen er givet i antydninger. Det er op til beskuerens egne associationer at tage fortællingen videre.

På maleriudstillingen En Nordisk Tone i Odder viser Ulla Lampe en variant af ovennævnte værk Sat på pause, og godt tredive andre forskellige motiver, som rører ved tidens store dilemmaer.
Blandt temaerne er plastikkens hårde virkelighed og menneskets relation til naturen, identitet og sociale mediers påvirkning af vores adfærd, den kolde ensomhed, samt de menneskelige dårskaber fortolket i De syv Dødssynder.

Ulla Lampe – Alt har sin tid, 2019

Kontrastfuld idyl
Efterladte hvide havestole og Arlas grønne mælkekasser ses i stabler som kontrast til det organiske. Trods den moderigtige grønne, skærer det i øjnene, hvor de står, uanset om solsorten lige tager sig et hvil derpå under fyldte æblegrene.

I værkserien På Kanten ser vi de unge turister stå, moderigtigt påklædte inklusiv muskelhund, med sænkede blikke mod mobiltelefonerne i stedet for den natur og de øvrige problemstillinger, der omgiver dem.

I serien om De syv Dødssynder indfanger Ulla Lampe alvoren bag Vrede, Hovmod, Griskhed, Dovenskab, Misundelse, Begær og Fråseri i en stærk nutidig vinkling på mørke baggrunde med generaliserede, identitetsløse figurer.

I forbindelse med værkserien om De Syv Dødssynder skriver hun:
– Jeg er optaget af de dilemmaer, vi alle jævnligt står i; af forskellen mellem det man ved er rigtigt, og er god skik og brug, og så det, man rent faktisk gør.

Ulla Lampe – Udenfor er mørket, 2019

De karakteristiske SMK-stole går igen i flere af Ulla Lampes billeder. De står med vand til knæene i forskellige set-ups, hvor naturen omkring og bjerglandskabet i baggrunden vækker en bekymringsfuld stemning, trods farvernes mildhed og de smukt gengivne spejlinger.

Formlen bag
Billedernes brug af genkendelige effekter i et særegent landskab trigger opmærksomheden, og går som en rød tråd gennem Ulla Lampes malerier.
Hun bygger kompositionerne op på fotos, som samples med hjælp fra moderne metoder og de hjælpemidler, der er til rådighed, bl.a. overheadprojektoren.

Ulla Lampe maler med både akryl og olie. Mellemgrundene er sine steder stænket på, og det skruer noget op for hastigheden i det samlede udtryk.

Ulla Lampe – Kunsten at finde balance, 2018

Ethvert redskab, som eksempelvis overheadprojektoren, kræver færdigheder og omtanke i anvendelsen. Hos Ulla Lampe står de samplede kompositioner klart med figurer og effekter på plads, og da personernes ansigtstræk ikke er meget detaljerede, så fungerer det her uden væsentlige forvrængninger. Redskabet åbner muligheden for at zoome og gentage det samme udsnit i flere motiver, og indrømmet – den effekt tager lidt af fortryllelsen for mit vedkommende. 

Som billedkunstner er Ulla Lampe autodidakt, selvlært med en stribe censurerede udstillinger og priser på sit CV. Hun er medlem af KKS – Kvindelige Kunstneres Samfund og BKF – Billedkunstnernes Forbund.

Kunstneren trækker den nordiske idyl til grænsen, og giver bolden op til diskussion i de dramatiske værker, der står som tankevækkende snapshots af samtiden.

En Nordisk Tone
KunstVærket Vitavej 60 – Odder
Frem til 9. august

Ulla Lampe – På Kanten I, 2019

Af Inge Schjødt, komkunst.dk

Udgivet i Uncategorized.

Skriv et svar