At have vundet // at blive fundet – Aksel Riber

Aksel Riber – Danmarks bedste portrætmaler 2019

Noget af det sjoveste, jeg har været med til, siger Aksel Riber, vinderen af portrætkonkurrencen på DR 1

Aksel Riber vandt med sit ekspressive portræt af filminstruktøren Bille August tv-konkurrencen om at blive Danmarks bedste portrætmaler, som i januar og februar blev vist på DR1.

Det var på opfordring fra produktionsselskabet Mastiff, at maleren og reklamemanden Aksel Riber kom med i konkurrencen. Selskabet havde set nogle af Aksel Ribers billeder på Instagram. 

– Det synes jeg var herligt, fortæller Aksel Riber, da vi mødes på Glyptoteket i København, hvor vinderportrættet kan ses frem til medio april. 

– Jeg kunne godt se, hvad de ville med at optage de udsendelser rundt på landets museer med publikum på. Så jeg fik travlt med at øve mig. Ikke så meget på familiens medlemmer, men en god nabo sad og så cykelløb i flere timer i træk. Ham fik jeg lov at bruge.

– Ligesom jeg malede et par portrætter af mig selv. Her lyttede jeg til reaktionerne på Instagram, hvor folk fik lov at tilkendegive, hvilket motiv, de bedst kunne lide, uden at jeg fortalte nærmere om, hvad det skulle bruges til. 

Aksel Riber – portræt af Birthe Kjær

– Nu, bagefter, har jeg fået en aftale med min arbejdsplads, om at jeg kan gå lidt efter den her bold.

Jeg har allerede fået en del bestillinger på portrætter. Et af de helt klassiske, hvor en mand ønsker et malet portræt af hustruen, men også forældre, der ønsker et portræt af en konfirmand. Desuden skal jeg prøve kræfter med en større familiegruppe, en ret spændende opgave.
– Og så har jeg et par modeller blandt mine bekendte i tankerne, hvor der kan eksperimenteres med stil og kontekst. Det glæder jeg mig til, siger Aksel Riber, som bor på Amager.

Reklamebranchens grønne enge
Som ung ønskede jeg at komme ind i reklamebranchen, og min mor foreslog mig at gå på et lokalt tegnekursus.

Min første lærer var Benny Dahl, som introducerede modeltegning, croquis og skulptur, og vi havde nogle gode samtaler. Siden fulgte et kursus på Holbæk Kunsthøjskole, og en uddannelse som grafisk designer på Danmarks Designskole. For nylig har jeg fået noget klassisk undervisning i lys, skygge, slagskygge og farver m.m. af en russisk uddannet billedkunstner. 

Aksel Riber – portræt af Christian Stadil

Efter årtusindskiftet har computerprogrammer, som Photoshop og Indesign overtaget det manuelle, kreative arbejde i reklamebranchen. Tegneriet forsvinder. Her får Aksel Riber lyst til at male. Da han også er gift med en kunstner, har han duften indenfor dørene, så kælderatelieret bliver hans frikvarter.

Et Aksel billede
– Jeg lader penslen føre, jeg går ikke så meget i detaljer med øjne og den slags. Når vi alle går rundt med et mesterkamera i lommen, så skal det malede portræt kunne noget andet.

– Jeg var virkelig glad for Bille August som model. En elegant mand, der fyldte rummet ud. Baggrunden skulle også være der. Der var jo en grund til, at vi var på Glyptoteket. Det var virkelig sjovt at vinde det her. 

Danmarks bedste portrætmaler 
Glyptoteket
Dantes Plads 7, København V
Frem til 14. april 

Af Inge Schjødt // inge@komkunst.dk
Publiceret i Kunstavisen nr. 3 // 2019 

Aksel Riber – vinderportrættet 2019

Udgivet i Uncategorized.

En kommentar

  1. Pingback: Aksel Ribers malerier til salg: Smukke og unikke kunstværker - Cungcaphangchinhhang.com

Skriv et svar