FORM // TID // FANTASI – Jens Chr. Jensen

Om at SE – med Jens Chr. Jensen

Med udstillingen Seriality understreger Jens Chr. Jensen sit generøse talent for at lade os se

Trådruller, Dominobrikker og rustne søm, tangenter, billetter og rester fra minkproduktion.
– Har sådanne genstande noget at gøre på en galleriudstilling? Svaret er et stort Ja! når genstandene har været i hænderne på Ikast-kunstneren Jens Chr. Jensen, der beskæftiger sig med relieffer, skulpturer og land art.

I Københavnske Borgergades Galerie Pi finder vi udstillingen Seriality med værker af Jens Chr. Jensen. Der kan man roligt gå hen, hvis man trænger til at få løsnet smilebåndet og fugtet øjenkrogen i overstadighed. Smukt, og med en befriende enkelhed viser den venlige kunstner, hvad han nu har indsamlet af emner og transformeret ind i kunstens rum.

Cirkel, kegle, kvadrat, spiral
Værkerne er sammensat af portioner af finurlige fund. Ofte giver tingene et kærkomment gensyn med kendte og oversete stumper, man engang selv har haft i hånden, eller set på livets landevej.

Jens Chr Jensen – Kobber

Herudover er opskriften baseret på simple former fra geometriens grundbog: de færdige værker holder sig som oftest stramt indenfor cirklen, keglen, kvadratet, cylinderen, spiralen osv. Flertallet af relieffer optræder monteret i hvide bokse – nu gerne uden glaslåg – så taktiliteten når helt frem til betragteren.

Tag dig tid til at gå i stå
Hvis man først åbner sindet er det de særeste ting, man kan blive rørt af. Eksempelvis sætter en samling klavertangenter, hvis blåsorte farver spiller i boksens rumdybde, sørgmuntre minder i gang. Trådruller af træ med gule mærkater på enderne, kalder ansigter frem på de kære, der kan og kunne sy.
Nogle kobbersøm i formation, som formodentlig har været brugt til at montere tagpap, patinerer med tiden i de fineste kobbergrønne farver – og ikke mindst det ene hovedværk, en stor cirkelformet struktur af foldet kobbertag, som stammer fra fyrtårnet på ens egen hjemegn, det rusker i et blygråt hjerte.
Denne Erindringens Energi er ganske enkelt opløftende.

Smittende visuel fantasi
På gulvet ligger en vifteform af ens fyrretræsbrædder med en slids. De let tilspidsede stykker træ kendte kunstneren ikke funktionen på, da han anskaffede sig en portion tørrestave til minkskind. Men det gør ikke skulpturen mindre relevant. Sådan er der en vis portion held med i spillet, når Jens Chr. Jensen finder ting.

Jens Chr Jensen – Jern og rust

De rustne skinnesøm stammer fra gode venner i Nordnorge, der har samlet dem ind på vandreture langs en privatbane, og undrede på, om det mon var noget for landart-kunstneren i det danske. Sådan kan man blive smittet af Jens Chr. Jensens blik for detaljer, overflader og kulører. Ja. Syn og sanser skærpes i mødet med Jens Chr. Jensens kunst – tak for det.

Galerie Pi
Borgergade 15 D – København
Frem til 13. maj

Af Inge Schjødt, komkunst.dk
Publiceret: Kunstavisen 4 / 2023 – april 2023

Illustrationer: KLIK på billederne og få en bedre oplevelse!
Jens Chr. Jensen – Seriality, udstillingsview. Foto: Inge Schjødt
Jens Chr. Jensen – To assemblager og rundt relief, kobber. Foto: Inge Schjødt
Jens Chr. Jensen – Assemblage, jern. Foto: Inge Schjødt … (rustne skinnesøm i flok)
Jens Chr. Jensen – Assemblage, træ, papir. Foto: Inge Schjødt  … (trådruller med gult papir)

JCJ – Assemblage i træ, papir

Jens Chr Jensen hos Galerie Pi

  

Udgivet i Uncategorized.

Skriv et svar